‘Erdoğan Berlin’de karşılanacağına Den Haag’da yargılanmalı’

Erdoğan'ın ziyaret öncesinde bir çağrıda bulunan avukat Lukas Theune “Erdoğan Den Haag’daki Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi’nde yargılanmalı” dedi.

Merkel ve Steinmeier 28 ve 29 Eylül’de Erdoğan’ı devlet töreniyle karşılamayı hazırlanırken, onlarca kuruluş da “Erdogan not welcome’ diyecek. Protesto gösterisi için izin başvurusu yapan isimlerden avukat Theune “Erdoğan Den Haag’daki Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi’nde yargılanmalı” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan 2014 yılından bu yana başkent Berlin’e ilk resmi ziyaretini yıllar sonra ilk kez “Cumhurbaşkanı” sıfatıyla gerçekleştirecek. 24 Haziran seçimleri öncesinde planlanan ancak Erdoğan’ı resmi gelişinin AKP iktidarına açık destek anlamına gelmesinden korktuğu için Berlin yönetimi, bu ziyaretin 28-29 Eylül tarihlerinde yapılmasına karar verilmişti.

Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ve Başbakan Angela Merkel Erdoğan’ı kırmızı halıda devlet protokolüyle karşılamaya hazırlanırken, onlarca sivil toplum kuruluşu ve göçmen organizasyonları da Türk cumhurbaşkanı için kitlesel bir protesto gösteri için çalışmalarını sürdürüyor.

“Erdogan not welcome’ (Erdoğan hoş gelmedin) adıyla bir platformda bir araya gelen kuruluşlar, 29 Eylül’de saat 12.00’de Alexenderplatz meydanındaki “Neptunbrunnen” noktasından başlayacak bir gösteri için resmi başvuru yaptılar.

‘AMACIMIZ BİR DİKTATÖRİ HAK ETTİĞİ GİBİ KARŞILAMAK’

Başvuru yapanlardan avukat Lukas Theune, ANF’ye verdiği demeçte protesto gösterisinin amaçlarını ve son hazırlıklarını anlattı. Theune, Almanya’da Kürtlerin verdiği hukuk mücadelesini destekleyen isimlerin başında geliyor. Bir diktatörün devlet protokolü yerine hak ettiği gibi karşılanması gerektiğine dikkat çeken Theune, federal hükümetin Erdoğan ile kirli işbirliğinden rahatsız olan herkese gösteriye davet etti.

Merkel-Erdoğan görüşmelerinin öncesinde sürekli Almanya’da yaşayan Kürtlere yönelik baskı ve kriminalize etme siyasetinin arttığını belirten Theune “Daha önce olduğu gibi şimdi de Alman ve Türk polisi arasındaki işbirliği güçlü bir şekilde devam ediyor” diye konuştu.

Şengal’e yönelik son hava saldırısını protesto etmek amacıyla 18 Ağustos günü Berlin’de gerçekleşen gösteride “Erdoğan bir faşist ve katil” sloganları atıldığı için polisin bazı aktivistleri gözaltına alma girişiminde bulunduğunu hatırlatan avukat Theune “Slogan düşünce ve ifade özgürlüğüne girmesine rağmen Erdoğan’ın daha iyi şekilde karşılanması için karşıt sloganlara polis tahammül etmiyor” dedi.

Asıl amaçlarının Erdoğan’ın ziyaretini engellemek olduğunu belirten Theune devamla şunları söyledi: “Bir diğer amacımız ise Türkiye ve Kürdistan’da mücadele eden insanlara dayanışma mesajı göndermek. Onlara bu diktatöre karşı sizin tarafınızdayız demek istiyoruz. Erdoğan’ın Berlin’de veya başka bir başkentte kırmızı halıyla karşılanması yerine, Den Haag’da Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi’nde yargılanmalı. Bu gerçekleşene kadar da mücadelemiz sürmeli.”