Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan son yolculuğuna uğurlandı

Türkiye’deki Ermeni edebiyatının usta ismi Mıgırdiç Margosyan, Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi’nde yapılan törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Türkiye’deki Ermeni yazınında taşra edebiyatının son temsilcisi büyük usta Mıgırdiç Margosyan, Meryem Ana Patriklik Kilisesi’nde yapılan törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Karaciğerle bağlantılı sağlık sorunları nedeniyle bir süredir Maltepe Üniversitesi Hastanesinde tedavi gören Margosyan, 2 Nisan 2022’de hayatını kaybetti.

Cenaze törenine Margosyan’ın ailesi, sevenleri yanı sıra HDP Milletvekilleri Garo Paylan ile Züleyha Gülüm, CHP'li Milletvekilleri Özgür Özel, Sezgin Tanrıkulu, Turan Aydoğan, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Gürbüz Çapan, gazeteciler Oral Çalışlar, Fatih Polat, Ayşe Şahin, yazarlar Ender İmrek, Yıldız Ramazanoğlu, Şeyhmus Diken ve Murad Mıhçı katıldı.

Veda ayininin yapıldığı kilisede üzerinde Margosyan’ın fotoğrafının bulunduğu tabutu beyaz çiçeklerle süslendi.

Mumlar yakılıp ayin düzenlenen törende, Margosyan’ın hayat hikayesi anlatıldı.

Tören sonrası Margosyan Şişli Ermeni Mezarlığı'na defnedildi.

Cenaze töreninde Heredan’dan getirdiği toprağı Margosyan’ın mezarına atan Edebiyatçı ve Yazar Şeyhmus Diken, burada kısa bir konuşma yaptı. Diken, halklar arasında bir barış köprüsü olan Margosyan’ın ölünceye kadar düşünsel, edebi ve yaşamsal anlamda hiç toprağından ayrı düşmediğini vurguladı. 

Margosyan'ın Diyarbakır ile olan bağının çok güçlü olduğunu belirten Diken, Diyarbakır’ın uzağında olmasına rağmen yazdığı hikayelerde hep Diyarbakır’daki halklar mozaiğinin yaşantısını anlattığını hatırlattı.

Margosyan yeri doldurulamaz bir şahsiyet olduğunu kaydeden Diken, “ Toprağı bol olsun. Ben Heredan’dan köyünden bir avuç toprak getirdim. Toprağına gömülmesini isterdik ama mümkün olmadı. Toprağı bol olsun. Dün yayınevine uğradım. Ölümü duyulur duyulmaz, Margosyan’ın kitaplarının siparişi en çok Diyarbakır’dan verildi” dedi.