FEDA: Gün, zulme karşı direniş ve dayanışmanın günüdür

FEDA, Xizir ayının önemine dikkat çekerek, "Gün, zulme karşı direniş ve dayanışmanın günüdür" dedi.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Başta Raya (Rêya) Heq süreğinden Aleviler olmak üzere, Mezopotamya ve Anadolu’nun kadim halkları ve inançları Şubat ayını Xizir ayı diye karşılar. Xizir ayında Pîrler talıblarını ziyaret eder, Cem yürütürler. Bu Cem’lerde inanç sahiplerinin siyasal, sosyal, kültürel, inançsal, maddi ve manevi sorunları sistemin polisine, askerine ve yargısına muhtaç kalmadan ortaklaşılır, inancın ahlaki ve etik değerlerine göre çözüme kavuşturulur" denildi.

'İNSAN VE TÜM DOĞA KUTSAL KABUL EDİLİR'

Açıklamada, "Xizir; her durumda ve koşulda aranan, yardıma çağrılan ve sonsuz derecede güven duyulan, barışın, paylaşmanın, ortaklaşmanın kutsalıdır" vurgusunda bulunularak, şunlar da ifade edildi:

"Xizir, insan ve doğadaki her şey ile Tanrı arasında bir yerde durduğuna inanıldığından, sadece insan için değil, tüm doğa ve eko-sistem için kutsal kabul edilir.

 Raya Heqî-Alevilerin yaşadığı Toros-Zagros dağ silsilesinde, kış mevsiminde tipi ve fırtına hiç eksik olmadığından, bu aylarda yardıma çağrılan Xizir için hem oruç tutulur, hem Xizir günü kutlanır. Bu üç günlük oruç ve Xeylas’ta, Xizir’in temiz kalpli insanlara göründüğüne inanılır. Bu nedenle mümkün olduğunca kötülüklerden uzak, ahlaklı ve temiz kalpli olmayı esas alır Aleviler."

'DAYANIŞMA VE BİRLİĞİN GÜNÜ'

Xizir orucuna dair bilgilerin verildiği açıklamada, "Alevi inancında Xizir; zalime karşı mazlumun can yoldaşı, umudu ve yaşama direncidir. Başta her sürekten Aleviler olmak üzere, vicdan sahibi herkese zulme ve zulmata karşı dayanışmanın, birlikte olmanın günüdür, diyoruz" mesajı verildi.