FEDA, Koçgiri'de katledilenleri andı

Koçgiri Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anan FEDA, "Koçgiri Katliamı, Alevi Kürt nüfusun Cumhuriyet tarihinde gördüğü ilk büyük katliamdır" dedi.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Koçgiri Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı bir açıklama yaptı.

Koçgiri Katliamı gerçeğinin çarpıtılmaya çalışıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Koçgiri Halk Hareketi’ni geri aşiret yaşamını sürdürmek isteyen güruhların modern yeni yaşama karşı yürüttüğü ilkel saldırılar bütünü olarak yansıtma gayretleri de ne yazık ki göze çarpmaktadır" denildi.

'CUMHURİYET DÖNEMİNDEKİ İLK BÜYÜK KATLİAM'

"Tüm bunlara karşın Koçgiri’yi anlamak, Dersim Katliamı'nı ve sonrasında gerçekleşen Alevi toplumuna yönelik katliam ve asimilasyon politikalarını anlamanın kilit noktasıdır" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Yavuz Selim'in 40 bin Aleviyi katletmesi  tarihi kaynaklarda yer almaktadır. Çaldıran Savaşı'ndaki yenilgisi sonrası Alevi toplumuna yönelimi günden güne artmış ve toplu göçler, sürgünler, önde gelen ailelerin mülklerine el konulması hız kazanmıştır" diye kaydedildi.

FEDA, açıklamasında şunları da belirtti:

"Koçgiri Katliamı, Alevi Kürt nüfusun Cumhuriyet tarihinde gördüğü ilk büyük katliamdır. Ne acıdır ki resmi tarihin görmek istemediği, birkaç ilkel aşiret öncüsünün kalkışması olarak belleklere kazımaya, hakikati karatmaya alıştığı tarihsel bir dönemeçtir. 

Zulme karşı direnen, ser verip ikrarından dönmeyen Zarife Ana, Alişer ve yol arkadaşları şahsında 6 Mart günü başlayarak Haziran ayına dek süren vahşet neticesinde, Koçgiri'de katledilen canları bir kez daha anıyoruz."