FEDA, Qal Gaxan'ı kutladı

Qal Gaxan'ı kutlayan FEDA, "Qal Gaxan; paylaşmanın, dayanışmanın ve ortaklaşmanın kültürel ve sosyal değerler bütünüdür" dedi.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Qal Gaxan'a ilişkin yazılı mesaj yayımladı.

Mesajda, "Mezopotamya’da kimi yörelerde ve kimi halklarda üç haftaya yayılan bir kutlama olsa da genelde 25 Aralık-1 Ocak arasında kutlanır. Qal Gaxan; Toros- Zağros dağ silsilesinde Aralık ayı Çîlê (Karakış) olarak bilinir. Bu ayda aşırı kar yağar, yollar kapanır, zemheri soğuklar yaşanır. Bu sert iklim koşullarında insanlar neredeyse kendi yerleşkelerinde kalmaya mahkûm olurlar. Zorlu kış şartlarının hüküm sürdüğü bugünlerde, küçük zaman dilimi ile de olsa gece kısalmaya, gündüz uzamaya başlamıştır. Eskiyi temsil eden karakışın zorluğuna ve sıkıntısına karşı uzamaya başlayan gün ışığı ile beliren yıllık döngü umudunu karşılamanın, kendi toplumsallığında yaşatmanın kültürel faaliyetidir Qal Gaxan" denildi.


'PAYLAŞMA, DAYANIŞMA VE ORTAKLAŞMA...'


"Qal Gaxan ile başlayan bu süreç Xizir ayı ile devam eder, gece ve gündüzün eşitlendiği Newroz’da zirvesini yaşar" vurgusunun yapıldığı mesajda, şunlar ifade edildi:
"Qal Gaxan; paylaşmanın, dayanışmanın ve ortaklaşmanın kültürel ve sosyal değerler bütünüdür. Başta tarihi Dersim Eyalet sınırlarında yaşayan Raya (Rêya)-Heq inanç sahipleri olmak üzere, Mezopotamya coğrafyasının farklı halklarınca kutlanan bu etkinliğin tarihi bin yıllar öncesine dayanır.
Bu anlamda dilsel, kimliksel, kültürel ve inançsal değerleri toplumsallaştırmanın ve onları yeni kuşaklara aktarmanın bayramıdır, Qal Gaxan. Qal Gaxan’da kavga, husumet ve kırgınlıklar yerine barış ve sevginin ortaklaşılması ve cümle canlarla ikrarlaşma yaşanır. Bu ikrarlaşma nedeni ile canlı cansız tüm varlıkların hakkına saygı duyulur, adil ve eşitlikçi yaklaşımla kurda kuşa lokmalar pay edilir."