Fincancı duruşması öncesi basın açıklaması

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın duruşması öncesi İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen meslektaşları, beraatını talep etti.

Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk devletinin kimyasal silah saldırısının görüntülerini değerlendirdiği ve bağımsız bir heyet tarafından incelenmesini belirtmesi nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla rehin alınan Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın duruşması öncesinde açıklama yaptı. Davanın görüleceği Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde çok sayıda kişi toplandı.

Açıklama öncesi adliye önü ve çevresi, çok sayıda polis ve gözaltı araçlarıyla ablukaya alındı. Sağlıkçılar öncülüğünde yapılan eyleme çok sayıda hukukçu, sanatçı, siyasetçi, kadın, sivil toplum meslek örgütü temsilcisi ile uluslararası kurum temsilcileri katıldı. “Şebnem Hoca onurumuzdur”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “TTB susmadı, susmayacak” sloganları atılan eylemde, “Şebnem hocaya özgürlük”, “Şebnem de Mücella da biziz, gerçekler için mücadele edeceğiz”, “Gerçekleri karartamazsınız” dövizleri taşındı.

İlk olarak konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Korkmaz, Şebnem Korur Fincanı’nın mesleki bilgileri doğrultusunda kimyasal silah değerlendirmesi yaptığını ve hukuksuzca tutuklandığını söyledi. Korkmaz, “Şunu bilsinler ki bizlere ne zaman saldırırlarsa saldırsınlar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” diyerek, Mücella Yapıcı ve TMMOB üyelerinin de bir an önce serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Saldırıların çok yönlü olduğunu vurgulayan Korkmaz, “Sanatçılara, belediye başkanlarına toplumun tüm önde gelenlerine saldırı var. Birlikte mücadele ederek kazanacağımızı belirtiyoruz” dedi.

TTB 2’nci Başkanı Ali İhsan Ökten ise hazırladıkları basın metnini okudu. Ficancı’nın hukuki bir dayanağı olmadan tutuklandığını belirten Ökten,  şunları dile getirdi:

“Tamamen siyasi hedeflerle ve açık bir hukuksuzlukla sürdürülen bu sürecin bugün sonlandırılmasını umut ediyoruz. TTB ve tabip odalarımızın örgütsel bütünlüğü ile buradayız ve Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını ve hakkındaki suçlamaların düşürülerek ilk duruşmada beraatını bekliyoruz.”

“İnanıyoruz ki hocamızı bugün karanlığa karşı beyaz önlüklerimizle karşılayacağız” diyen Ökten,  hekimlik değerleri, bilimsel düşünce özgürlüğü, mesleki bağımsızlık, meslek örgütü özerkliği ve toplumun sağlık hakkı için hep birlikte mücadele edeceklerini vurguladı.

Eylem, “Şebnem hoca onurumuzdur” sloganı atılması ardından son buldu. Kitle, duruşmayı takip etmek üzere İstanbul Adliyesi’ne girdi.