GÜNDEM 1 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-"15 Ağustos Atılımı'ndan sonra en önemli ve ikinci 15 Ağustos Atılımı, 1 Haziran hamlesidir" diyen PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, "1 Haziran Hamlesi'nin 17’nci yılında da bu savaş daha güçlü bir şekilde devam edecektir" diye belirtti.

-KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Hozat, demokratik muhalefetin sokağa ve meydanlara taşınması-taşması gerektiğini; faşizme karşı mücadelenin sokakta/meydanlarda verilmesi gerektiğini söyledi.

-ABD’de Georges Floyd’un polisler tarafından öldürülmesine tepki gösteren KJK Koordinasyonu, “George Floyd'un öldürülmesi aynı zamanda bir devletin topluma karşı yürüttüğü bir savaşın parçası olarak ele alınmalıdır. Özellikle son yıllarda dünya çapında devletlerin güvenlik önlemlerini yoğunlaştırması ve güvenlik güçlerinin yetkilerinin genişletilmesi sonucu iktidara-devlete muhalefet olan kesimler eskisinden daha çok tehdit altındadır” dedi.

-Edirne F Tipi Cezaevi’nde 30 Mayıs 2020 tarihinde yaşamını yitiren hasta tutsak Vefa Kartal’ın ailesi Kartal’ın göz göre göre ölüme terk edildiğini belirtti. Aile koronavirüs döneminde tahliyesi için Adalet Bakanlığı’na tam 23 kez başvurduklarını aktardı.

-Kadın gazetesi Newaya Jin’ın 183. sayısı ‘Kötülüğün iktidarı işbaşında’ manşetiyle çıktı.

-Geçen yıl dünyanın birçok yerinde büyük halk hareketleri gelişti. Covid-19 ile gelen evde kalma tedbirleri, eylemleri kesintiye uğrattı ancak ilk fırsatta yeniden ortaya çıkmaya başladı.

-Avustralya’da iç deniz olarak değerlendirilen Neusiedl gölünde su seviyesi 1960’lı yıllardan bu yana hiç olmadığı kadar düştü.

-ABD Başkanı Donald Trump, George Floyd’un beyaz bir polis tarafından katledilmesi ardından yaşanan olaylardan sorumlu tuttuğu radikal sol hareket “Antifa”yı, terörist örgütler listesine alacaklarını açıkladı.