GÜNDEM 11 MAYIS 2018

11 Mayıs 2018 Haber Merkezi gündemi

-Türk devletinin Efrîn ve Güney Kürdistan işgaline ilişkin değerlendirmelerde bulunan PAJK üyesi Besra Fırat, AKP-MHP faşizmine karşı büyük bir varlık savaşı yürütüldüğünü belirtti. (Görüntülü)

-Türk ordusu, 1 Mayıs 2018’de Bradost bölgesinin Şuşane Köyü’nde köylülerin yazları kullandığı barınak ve kulübeleri savaş uçağı ile bombaladı. Aynı yerde savaş uçakları uluslararası sözleşmelerle yasaklı misket bombalarını da kullandı. (Görüntülü)

-Türk devleti Efrin’nin bir çok köyüne Guta ve farklı yerlerden getirdiği çeteleri yerleştiriyor.

-Türkiye ve Kuzey Kürdistan dışında yaşayanların seçmen kaydı sorgulaması 12 Mayıs'ta bitiyor. Seçimlerin tarihi bir eşik olduğuna işaret eden HDP-Avrupa, seçmenleri uyardı.

-Bayern Eyaleti’nde çıkartılmak istenen yeni ‘polis devlet’i yasası Münih’te gerçekleşen kitlesel gösteriyle protesto edildi. 30 binden fazla kişinin katıldığı gösteride dev bir YPG bayrağı da açıldı.

-Change.org’da “Adil, Özgür, Eşit ve Hilesiz Bir Seçim İçin Selahattin Demirtaş Serbest Bırakılsın” başlığı ile başlatılan imza kampanyası kısa bir sürede, hedefi olan 5 bini aştı.

-İran’ın su krizi giderek derinleşiyor. Sistan ve Belucistan eyaletindeki köylerde yüzlerce su kaynağının kuruduğu bildirildi.

-Gerilla komutanı ve sanatçı Hozan Mizgin'i anan Kevana Zêrin Komitesi, "Mizgin yoldaşın çok yönlü, bütünlüklü ve sanatçı kişiliği Kürt kadının destanlaşan yanını ifade etmektedir" dedi.

-Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 24 Haziran günü yapılacak seçimler için Almanya’daki oy verme işlemine ilişkin takvim netleşti. Buna göre 13 kentte seçmenler 7-19 Haziran arası oy kullanabilecek. Konsolosluklar ise adres beyanı için Cumartesi günü saat 16.00’a kadar açık kalacak.

-Freiburg'ta halk toplantısına katılan futbolcu Deniz Naki, seçimlerine önemine dikkat çekerek, "Çevrenizdeki insanları oy kullanmaları için ediniz" dedi.

-İsrail ile Suriye’de çatışan İran’ın Cumhurbaşkanı Rohani, Ortadoğu’da ‘yeni gerilimler istemediğini’ ve ‘güvenlik ile istikrar’ için çalıştıklarını iddia etti.

-Katalonya bölgesinin bağımsızlıkçı yöneticisi Carles Puigdemont, sürgünde olduğu Almanya’da yaptığı açıklamada yeniden bölge başkanı olmayacağını duyurdu.

-Bağımsızlığını kazandıktan sadece iki yıl sonra iç savaşın başladığı Güney Sudan’da çatışmaların yeniden başlaması, yüz binlerce mültecinin durumunu daha da ağırlaştırıyor.

-Google’un tanıtımını yaptığı yeni vokal uygulaması, tartışma yarattı. Fazlaca insana benzeyen bu uygulama, sekreter görevi görüyor.