GÜNDEM 1 TEMMUZ 2021

Kürdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Türk ordusu ve KDP’nin Metina alanında başlattığı işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-HDP Kocaeli Milletvekili Züleyha Gülüm, kadın kazanımlarını geri çekmeye; kadını dört duvar arasına hapsetmeye çalışan bir sürecin işletildiğini söyledi.

-Elmalı Davasından yargı paketindeki düzenlemeye kadar değerlendiren Avukat İlke Işık, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi ile ilgili kararının ise Meclis’i yok saymak olduğunu kaydetti.

-Dersim'de 1996 yılında fedai eylem yapan PKK'nin öncü kadrolarından Zilan'ın mücadeleci kadınlara ilham olduğunu söyleyen HPJ'li Koçerin Koçer, "Attığımız her adım, her başarı şehitlerimizin intikamıdır" dedi.

-Türk devletine tepki gösterilmediği takdirde işgal saldırıların daha da artacağına dikkat çeken siyasi gözlemci Aziz Mamlê, "Kürdistan'ın Güneyi, Kuzeyi, Batısı veya Doğusu fark etmez, hangi parça zayıflarsa diğer parçalar da zarar görecektir" dedi.

-Ülkedeki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla bir araya gelen HDP’li eski seçilmişler ve sendika yöneticileri ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Kürt siyasi partilerine, mevcut sorunları diyalog yolu ile çözmeleri çağrısında bulunuyoruz” denildi.

-Kadınların sesi Newaya Jin gazetesinin Temmuz sayısında kadın mücadelesinden, Rojava Devrimi’ne, işgal saldırılarından kadın dayanışmasına bir çok konuda haber, analiz ve dosyalara yer verildi.

-Türk ordusunun 19 Mayıs'ta Skorsky helikopterler ile Küçük Cilo alanına içinde zehirli gazların olduğu bir patlayıcı indirdiler. Bu patlayıcı Türk devletinin gerilla alanlarında işlediği savaş suçlarını gözler önüne seriyor.

-KCDK-E, 3 Temmuz’da Defend Kurdistan İnisayatifi’nin düzenlediği eylemlere katılım çağrısında bulundu.

-Kanada’da dün de 182 kimsesize ait mezarlık bulundu. Bu mezarlık da yerli halkın çocuklarını asimile etmek amacıyla kurulan bir pansiyon yakınlarındaydı.