GÜNDEM 10 ARALIK 2021

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin AKP-MHP rejiminin savaş politikaları ile bağlantılı olduğunu söyleyen PKK Eğitim Komitesi Üyesi Mahir Doğan, "Bu savaş politikalarına karşı biz de güçlü bir şekilde direneceğiz. Direniş sayesinde var olmaya devam edeceğiz" dedi.

- Efrîn’i işkencehaneye dönüştüren işgalci Türk devleti 4 yılda 686 sivili katletti, 8 bin 455 sivili kaçırdı. Kaçırılanların neredeyse yarısının akıbeti belli değil. Kentte işgalcilere ait onlarca işkence merkezi oluşturuldu.

-  Cenevre, Brüksel ve Türkiye merkezli insan hakları örgütleri, Özel Raportör’ün Türkiye’yi ziyaretinin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen işkencenin yaygınlaşmaya devam ettiğini belirterek bu durumu kınadı. Türkiye'deki yetkililere işkenceye sıfır tolerans politikası için 10 kriter hatırlatmasında bulunan örgütler, bu noktalardan her biri için acil ve etkili eylem çağrısında bulundu.

- Doğal rezervlerin aile şirketleri üzerinden satılmasından ve merkezi hükümetten gelen payla oluşturulan, üretime dayanmayan, çarpık ekonomimin vurduğu Güney Kürdistan’da, Barzani Ailesi’nin önemli aktörleri ise servetleriyle gündemde.

- Çetin Kaya polis tarafından elleri kelepçeliyken ensesinden vuruldu, bir yıl önce öldürülen Ali El Hemdan da yine polis tarafından katledildi. İki cinayette de polis ve yetkililer bilindik şeyleri tekrarladı. Hemdan davası cezasızlığın nasıl işletildiğinin en açık örneklerinden.

-Şemdinli'nin Rubarok bölgesinde arıcılık yapan tek kadın olan Hacer Es, "Zor bir coğrafyada bu işi sürdürüyorum ama keyifle yapıyorum. İşimde başarılı oldukça birçok arkadaşım bu işi yapmak istediğini söylüyor" dedi.