GÜNDEM 16 ARALIK 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Kayıp yakınlarının Kurdistan ve Türkiye merkezlerinde gerçekleştireceği etkinlikler takip edilecek.

- MRAP BM Temsilcisi Gianfranco Fattorini, Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşullarını ağır insan hakları ihlali olarak değerlendirerek, “Öcalan Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözülmesinin anahtarıdır. Özgür olmalı” dedi.

- ÖHD Amed Şube Eşbaşkanı Rıza Polat, cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerinin devletin bağlı olduğu kanunları uygulama yönünde bir çağırı niteliğinde olduğunu belirterek, bütün toplumun bu direnişe ses vermesi gerektiğini söyledi.

- Kuzey ve Doğu Suriye’deki 17 kampta 30 bin 885 aile barınıyor. Kış aylarında sert iklim koşulları nedeniyle kamplarda yaşayan 145 bin 239 kişinin ihtiyaçları daha da artıyor.

- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep eden Mısırlı Gazeteci-Yazar Îlhamî El-Melîcî,  Farnaz Etiye ve Dr. Muxtar Xebaşî, Öcalan’ın Öcalan insan hakları mücadelesinin simgesi olduğunu vurguladı.

- Devrimin yükünü omuzlayan iki öncü kadın gerilla Berçem Herekol Şîrvan ve Seher Çağla, şehit düşmeden önce verdikleri röportajda, PKK’nin özgür bir yaşam modeli olduğunu belirtiyor.

- Amed’te 200’e yakın yayınevinin katılacağı ve 600 bin ziyaretçinin beklendiği Mezopotamya Kitap Fuarı bugün başlayacak.