GÜNDEM 17 ARALIK 2021

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Örtülü ödenek ile silahlanma ve güvenlik politikalarına ayrılan kaynağa, bütçede görünmeyen 100 milyar TL’nin de eklendiğini söyleyen HDP Milletvekili Sezai Temelli devasa bir bütçenin savaşa ayrıldığını ifade ediyor.

- Yurt dışına işçi tedarik etmek için özel üniversitelerden sınavsız alınan sertifikalarla insan kaçakçılığı yapılıyor.

- Kürt yazar Nezîr Ocek, asimilasyona karşı Kürt dili ve edebiyatının gelişmesine daha fazla katkıda bulunulması gerektiğini söyledi.

-Efrînli gençler yaptıkları açıklama ile "Önder Apo’nun özgürlüğü, Kürdistan şehitlerinin ve halkımıza ve topraklarımıza karşı geliştirilen taciz, tecavüzün intikamı” için PKK’ye katıldıklarını duyurdu.

-Sosyal Demokrat Parti (SPÖ)’lü vekillerin “HDP’ye yönelik kapatma davası” konulu önergesi Avusturya Parlamentosu’nda oy birliğiyle kabul edildi. Parlamento, hükümete Türkiye’nin demokratikleşmesi için çabaya göstermeye çağırdı.

- Van Gölü’nde başlayan su çekilmesinin ardından Sixkê Gölü’nün tamamen kuruması endişeye neden oldu. Mezopotamya Ekoloji Aktivisti Vahap Işıklı, derhal ve acilen önlem alınması çağrısında bulundu.

- Êzidî Kürtlerin Êzi Bayramı’nı kutlayan KCDK-E, bayram vesilesiyle tüm Êzidî kurum, inanç ve kanaat önderlerini Şengal’in statüsünü ve inşasını gerçekleştirmek üzere sorumluluk üstlenmeye çağırdı.

-27 AB üyesi, Rusya’nın Ukrayna’ya yeniden saldırması durumunda yaptırımlar planlıyor. Bunlar, Nord Stream 2 gaz boru hattını kapatabilir ve Rusya'nın finans sektörünü sert bir şekilde vurabilir.