GÜNDEM 2 NİSAN 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- Türkiye ve Kürdistan’da Emek ve Özgürlük İttifakının seçim çalışmaları takip edilecek

- Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- KCK, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğumgünü olan 4 Nisan’ı kutlayarak onun özgürlüğü için mücadele etmenin birinci sorumluluk olduğunu söyledi. KCK herkesi 4 Nisan kutlamalarına katılmaya ve her yeri ağaçlandırmaya davet etti.

- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan vesilesiyle değerlendirmelerde bulunan YJA Star ve HPG gerillaları “4 Nisan yeniden doğuş günüdür” dedi.

- TİP’in HDP ile Yeşiller ve Sol ya da EMEP’ten farklı bir seçmen kitlesine hitap etmediğini ifade eden SAMER'den Yüksel Genç, bölünmelerin yaşanacağına dikkat çekerek, partilerin kendi içlerinde halledemediklerini sahada seçmenden beklediğini ifade etti.

- 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin önemine dikkat çeken HDP Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin, bu seçimle birlikte AKP’nin biteceğini ifade etti.

- Seçim öncesi iktidarın muhalif basına yönelik baskıları daha da arttıracağını belirten DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, “İstemedikleri yayınları, kendilerine biat etmemiş bağımsız medyayı sansür yasasıyla susturmaya çalışacaklar” dedi.

- Depremzedelerin kaldığı çadır kentlerde cemaat tarzı örgütlenmelerin tehlikeli boyutlara vardığına dikkat çeken Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, konuya dair farklı çadır kentlerden yüzlerce şikayet aldıklarını söyledi.

- Kürt sinemacılığı için özgür bir sahne haline gelen Rojava’da 15 bölümden oluşan Evîna Kurd adında bir dizi çekildi. 2 Nisan’da yayınlanacak dizi, Rojava’daki yaşamı konu alıyor.

- Avustralyalı Ashley Johnston, yedek subaylık yaptığı ülkesinde DAİŞ’in halka uyguladığı zulmü duyduktan sonra bunun değişmesi gerektiğine karar verir ve Lions of Rojava enternasyonal grubuyla devrim sahasına gelir.