GÜNDEM 26 TEMMUZ 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Kurdistan’a yönelik işgal saldırılar ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Türk devletinin tecrit üzerinden şantaj yaptığını vurgulayan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, "Bu, Türk devletinin sıkıştığını gösteriyor; daha çok sıkıştıracağız" derken işgal saldırıları ve ihanete daha güçlü tepki gösterilmesi gerektiğini söyledi. 

- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la görüşmek için Türk Adalet Bakanlığı'na başvuran Fransız Senatör Pascal Savoldelli, “Türkiye neden korkuyor” diye sordu. Savoldelli, "Abdullah Öcalan özgür olmalı" dedi.

- Kerkûk üzerinde hesap yapan tüm taraflar, yaşananlara kontrollü bir şekilde izin verirken, çelişkiler üzerinden de tabanlarını güçlendiriyor. Olası durumların tetikleyici rolünden hareketle, olayların Bağdat, Musul, Tikrit ve Hawice’ye kadar yayılması olasılığı da göz önünde tutuluyor. 

- "Sürekli sanatı ve sanatçıyı terbiye etmeye çalışan iktidarın politikalarına itiraz ediyoruz” diyen Sinema Yönetmeni Lisa Çalan, kurdukları Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi ile kültürel soykırımın önüne geçmek için çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

-KCDK-E, Kürt soykırımını başlatan Lozan Antlaşması’nın 101. yılı dolayısıyla 27 Temmuz Cumartesi günü İsviçre’nin Lozan kentinde gerçekleştirilecek yürüyüşe ulusal birlik ruhuyla katılmaya çağırdı.

- Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesine karşı süren eylemler takip edilecek.