GÜNDEM 28 EKİM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, bütün Kürtlere çağrıda bulundu: “Kürtler olarak tüm sorunlarımızı kendi içimizde çözebilmeliyiz. İçimizde bir savaş yaşanırsa her şeyi kaybederiz.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisinden Bedia Akkaya, "Kadınlar için her yer tecrit" vurgusunda bulunarak, öncelikle rejim analizini yaptıklarını ve artık çözümü ve mücadeleyi konuşacaklarını kaydetti.

KON-MED, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla Almanya'nın bir çok merkezinde 'Rojava Devrimi ortak devrimimizdir, savunması da ortak sorumluluğumuzdur' şiarıyla yapılacak etkinliklere katılım çağrısında bulundu.

Dünya genelinde birçok anti-emperyalist ve demokratik hareketi bünyesinde barındıran ILPS, Kasım ayında Filipinler’de ‘Kürdistan’la Dayanışma Ayı’ adıyla organize edeceği etkinlikler kapsamında, online ortamda veya fiziki katılımla küresel çapta seminerler ve dayanışma eylemleri düzenlenecek.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hafta sonu Van'a yapacağı ziyaret öncesi kent polis ve asker tarafından kuşatıldı. Kürdistan'a karakol ve cezaevi dışında bir yatırım yapmayan Erdoğan'ın yeni Emniyet binasının açılışını gerçekleştireceği öğrenildi.

Fransa Dış Ticaretten Sorumlu Bakan Delegesi Franck Riester, AB'nin Türk Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın Emmanuel Macron'a yönelik saldırıları ve Fransız ürünlerini boykot çağrılarına tepki olarak "güçler dengesini tersine çevirmesi" gerektiğini belirtti.

BM Güvenlik Konseyi, Libyalı taraflar arasında 23 Ekim'de imzalanan ateşkes anlaşmasını onaylayarak, "tam uygulama" istedi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Müslüman dünyasından gelen tepkilere karşı Fransa'ya desteğini ifade ederek, ifade özgürlüğünü, devlet, ideoloji ve din dahil tüm konuları ele alması gerektiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2014 yılından bu yana iç savaşın sürdüğü Yemen’de çocuklar arasındaki kötü beslenme, bugüne kadar olmadığı kadar yüksek düzeyde.