GÜNDEM 8 HAZİRAN 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- Yeşil Sol Parti Milletvekili Berdan Öztürk, Kurdistan’da halkın Erdoğan rejimine karşı  tavır aldığını belirterek, “Kürt halkı Erdoğan’a Kurdistan’da geçit vermeyeceğini ortaya koymuştur, dolayısıyla bu faşist rejimin kâbusu olacak bir irade var” dedi.

- Kürt Sanatçı Dilovan, TRT Kurdi’nin kendilerinden izin almadan babası Reşîdê Baso ile ilgili yaptıkları programda Kürt-Êzidî halkının tarihine hakaret ettiklerini belirterek tepki gösterdi.

- İktisatçı Nesrin Nas, TL’nin döviz karşılığında yüzde 7 civarında değer kaybetmesinin sürpriz olmadığını fakat faiz ve şeffaf politika adına Mehmet Şimşek’in tam olarak nasıl bir politika izleyeceğinin ise belirsiz olduğunu söylüyor.

- 3 Haziran’da kuruluşunu ilan eden Al Beyt (Hz. Muhammed’e gönül verenler) derneği, Kuzey-Doğu Suriye kentlerindeki komitelerle Türk devletinin radikal İslam fikirlerine karşı mücadele ederek Müslümanlığın özüyle barış ve birliği sağlamayı hedefliyor.

- Joseph Nye’ın ‘soft power’ terimini ‘ince güç’ olarak çeviren Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın MİT Müsteşarı olurken,  batı dışı bölgede faaliyet alanını geliştiren MİT’in eski başkanı Hakan Fidan ise dışişleri bakanlığı görevine getirildi. Bu görevlendirmeler dış politikada istihbarat dönemi yorumlarına neden oldu.