Gasba karşı nöbetler sürüyor

Colemêrg Belediyesi'nin gasbına karşı nöbetler devam ediyor.

Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesine karşı eylemler sürüyor.

Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin Beyoğlu'nda bulunan Şişhane Meydanı’nda başlattığı nöbet 40’ıncı gününde devam etti. "Kayyum defol" tişörtlerinin giyildiği eylemde, “Taksim Hakkari bizim, 1 Mayıs’a özgürlük, kayyum defol” pankartı açıldı. Eylemde sık sık “Bijî berxwedana Colemêrgê” ve “Kayyumlar gidecek biz kalacağız”, Suruç şehitleri ölümsüzdür”, “Suruç için adalet, herkes için adalet” sloganları atıldı.

Açıklama öncesi Pîrsûs’ta DAİŞ tarafından katledilen 33 düş yolcusu anıldı. DEM Parti Üsküdar İlçe Eşbaşkanı Hayrettin Baydar, direnişini 40’ıncı gününde yine alanlarda olduklarını ve mücadeleye devam ettiklerini ifade etti. Baydar, “Kayyum rejimine karşı direniyoruz. Colemêrg halkının iradesi olan Mehmet Sıddık Alkış’ın arkadaşımız hukuksuz bir şekilde görevden alınarak yerine arkadaşımızın yerine kayyum atadılar. Bu açıkça bir irade gasbıdır. AKP-MHP iktidarının kendi çıkarları için savaşı yarattıklarını belirtti. Ama biz bileşik mücadele güçleri olarak bu ülkeye barış getireceğiz” dedi.

 DEM Parti Kadın Meclisi üyesi Ayşan Aksoy,  Pîrsûs katliamında yaşamını yitirenleri andı. Bu katliam politikalarının bugün de AKP-MHP iktidarıyla sürdürüldüğünü kaydeden Ayşan Aksoy, “Bu katliamcı zihniyet bugün KDP eliyle sürdürülüyor. Savaş bir erkek zihniyetidir, kadınlar her zaman barıştan yanadır. Bizler dün nasıl Kobanê'de IŞİD barbarlığına karşı çıktıysak bugün de Federe Kurdistan'da sürdürülen savaşa karşıyız. Buradan KDP’ye sesleniyoruz; Kürt halkına ihanet etmeyi bırak! Eğer ihanet etmeyi bırakmazsan tarih sayfalarında ihanetçi olarak yazılacaksın. Bu savaşa karşı çıkacağız ve mücadele edeceğiz” ifadelerini  kullandı.

İstanbul Patnos Kültür Derneği üyesi Murat Güven, “Biz yüz yıldır bu egemen zihniyete karşı mücadele ediyoruz ama bugüne kadar baş eğmedik” derken, Göle Kelpikor Derneği’nden Civan Koç, yıllarca gaspçı zihniyete karşı mücadele ettiklerini vurguladı.

 Suruç yaralısı Kenen Yıldızerler ise “Suruç için adalet herkes için adalet derken, Türkiye ve Kurdistan’da her kes için adalet diyoruz.  Bu nedenle Colemêrg halkının iradesine kayyum atanmasını da asla kabul etmiyoruz.  Kayyum atamanın altında Kurdistan’da devrede olan kirli politikaları var ve çetelere finans sağlamak için kayyum atanıyor” dedi.

 ADANA

 DEM Parti Adana İl Örgütü, Beşocak Meydanı'nda irade gasbını protesto etti. DEM Partililer, kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleriyle birlikte Beşocak Meydanı'nda nöbet eylemi gerçekleştirdi.

Polisin çembere aldığı halk, "Belediyeler halkındır, gasba izin vermeyeceğiz" pankartı ile "Kayyum darbedir" ve "Belediye bizimdir, gasba izin vermeyeceğiz" dövizleri taşıyıp, "Kayyumlar gidecek, biz kalacağız" sloganı attı. Eylemde konuşan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, belediyelere kayyum atamanın seçme ve seçilme hakkını hiçe sayıp, demokrasiyi rafa kaldırmak olduğunu vurguladı. Aydemir,  "Sizin tüm pratikleriniz Kürt halkının kazanımlarına karşı bir saldırı niteliğindedir. 31 Mart yerel seçimlerinde halkımız talancı zihniyetinizi açıkça reddetmiştir. Kazanamadığınız belediyeleri gasp etmeye çalışıyorsunuz. Kayyum atamalarının hukuki hiçbir izahatı yoktur. Halk iradesine vurulan bu darbeden derhal vazgeçin. Hukuk dışı yollarla halkın iradesini gasp etmeye çalışmayın. Bir kez daha söylüyoruz; kayyum seçme ve seçilme hakkına müdahaledir. Anti-demokratik bir tutumdur" dedi.

Açıklama sonrası halk oturma eylemine geçip, direniş ezgilerini seslendirdi.