Gever’de askeri abluka ve yağma

Türk devlet güçleri Colemêrg’in Gever ilçesine bağlı Bajêrge (Esendere) Beldesi'nin birçok köyünde abluka uygularken, evlerin kapıları kırıldı ve köylülere ait meyve ağaçları kesildi.

Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerler, 3 Mart’tan bu yana bölgede yeni bir terör dalgası estiriyor.

Bajêrge Beldesi’ne bağlı Şîşemzîn, Xurekan’a Seyida, Xurekan’a Temo köyleri ve Astenga Reş alanında operasyon, Dirbêsan ve Dotkan köylerini de kapsamına aldı.

Qesran köyü abluka altında tutulurken, Rojhilat (Doğu Kürdistan) ile olan sınırdaki askerler de bölgeye sevk edildi.

7 yıldır “özel güvenlik bölgesi” olarak ilan edilen Qesran köyünden gelen bilgilere göre, evlerin önünde zırhlı askeri araçlar bekletiliyor.

Askeri abluka Qesran’dan itibaren Şahê, Zêwe, Kawle Gund, Pagenk, Merdêsal ve Êlê köyleri ve birçok mezrasına da yayıldı.

Türk askerlerinin ayrıca Mêvan Ava, Dola Gota ve Çiyayê Kotol alanlarında fotokapanlar kurduğu bildiriliyor.

17 Mart’ta özel güvenlik bölgesi olarak ilan edilen ve sadece 4 ailenin yaşadığı Êlê köyünde, askerlerin birçok evin kapı ve pencerelerini kırarak, eşyaları yağmaladığı bildirildi.

Êlê, Pagenk ve Kawle Gund köylerinin çevresine de zırhlı araçlar yerleştirilirken, askerlerin meralara çadırlar kurduğu yönünde bilgiler var.

Êlê’deki Ermenilere ait eski bir kilisenin askeri nöbet kulübesine çevrildiği öğrenildi.

Abluka sırasında Kawle Gund, Pagenk ve Êlê köyünde köylülere ait ceviz ve elma ağaçlarının Türk askerleri tarafından kesilerek, yakıldığı bildirildi.

Bu arada askerlerin ağaç kestikleri ve evlerin kapılarını kırdıkları anları cep telefonuyla görüntülemeye çalışan bir köylünün de telefonuna el koyduğu öğrenildi.