Gezi Davası: Kavala'nın tutukluluğuna devam

Gezi Davası'nın duruşmasında İş İnsanı Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verildi.

Gezi Parkı eylemleri nedeniyle 2017’den bu yana tutuklu bulunan İş İnsanı Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 16 hak savunucusu ile Beşiktaş'ın taraftar grubu çArşı’nın 35 üyesi hakkında açılan birleştirilmiş davanın ikinci duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma, 27’inci Ağır Ceza Mahkemesi salonuna taşındı.
Duruşmaya çok sayıda konsolosluk, sivil toplum örgütü temsilcisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Milletvekili Ahmet Şık ve Gezi direnişi sırasında Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeği ile katledilen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve çok sayıda kişi de katıldı.
Kavala, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Soros artığı” ifadeleri nedeniyle hukuka olan inancının zedelendiğini ve adil yargılama hakkının ortadan kalktığını belirterek, duruşmaya katılmadı.
çArşı davasından yargılanan Yusuf Demirci’nin avukatı Ömer Kavali, mahkeme heyetine, "Kalkıp polislik yapamazsınız” diyerek tepki gösterdi.
Kavali, emniyetin tarafsız davranmadığını ve düşmanca yaklaştığına işaret etti.
Cem Yakışkan müdafisi Ersan Şen ise, müvekkilin dosyasının ayrılmasını istedi.
Müdafi avukat Yıldız İmrek, reddi hakim talebinin reddedildiğini anımsatarak, bu ret kararının gerekçelendirilmediğini söyledi.
çArşı davası avukatlarından Efkan Bolaç, bir taraftar grubunun “darbe yapmaya teşebbüs” ettiğine dair suçlamanın “absürt” olduğunu söyledi.
Kavala’nın avukatı Deniz Tolga Aytöre, AİHM kararını anımsatarak, tutuklamanın ihlal olduğunu söyledi.
Kavala’nın avukatı  Köksal Bayraktar da "Türkiye, giderek uçurumun kenarına doğru gidiyor” dedi.
Kavala’nın bir diğer avukatı İlkan Koyuncu ise “Mahkemeden bir talebim yoktur” diyerek, savunmasını sonlandırdı.
Mahkeme heyeti, Kavala’nın tutukluluk halinin devamına oy çokluğu ile karar vererek duruşmayı 17 Ocak 2022'ye erteledi.