Hakikat ve Hesaplaşma Konferansı: ‘Hesaplaşma olmadan adalet olmaz’

Ankara’da düzenlenen “Geleceğin Türkiye’si için Hafıza, Hakikat, Hesaplaşma” konulu konferansta hesaplaşma olmadan adaletin olmayacağı mesajı verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) tarafından organize edilen konferansta, adalet için hakikat ve hesaplaşmanın önemi üzerinde duruldu.

HESAPLAŞMA

Konferansta, mağdur aileleri de konuştu. Gezi Direnişi’nde yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, “Adalet istiyorum. Hesaplaşmak da gerekiyor. Hesaplaşmadan bunların adaleti getireceği yok. Mücadelemiz Ali İsmail, Ethem, Abdullah, Berkin, Medeni adına devam edecek. Bu salondaki herkesin birer Ali İsmail olduğunu biliyoruz” dedi.

GÖSTERMELİK MAHKEMELER

10 Ekim Ankara Gar Katliamı yaralılarından Elif Özdemir, “Göstermelik mahkemeler, talimatlı hakimler ve savcılarla bu adalet gelmeyecek. Birlikte mücadele verip, birlikte kazanacağız” ifadelerini kullandı.

DEMOKRATİK GELECEK İÇİN…

Barış İçin Akademisyenler’den Işın Ünal, “demokratik gelecek için” konuştuklarının altını çizerek, “Üniversiteler açısından durum çok vahim. Üniversite yönetimleri ve akademisyenleri olarak yapacak çok şeyimizin olduğunu söylemek istiyorum” şeklinde konuştu.

UĞUR KURT’UN KATLEDİLMESİ

Okmeydanı Cemevi Başkanı Zeynel Şahin konferansa bir mektup gönderdi.

Şahin, mektubunda 22 Mayıs 2014’te Okmeydanı Cemevi’nde Uğur Kurt’un öldürülmesi olayını hatırlatarak, “Masum bir canı, bir cemevinin, ibadethanenin bahçesinde öldürmenin bedelinin 12 bin 100 lira oldu. Bir ailenin hayatını karartan çocuklarını yetim bırakan katile verilecek ceza bu mudur? Bunun için sessiz kalmamamız zulme karşı tek ses olup direnmemiz gerekiyor” dedi.

CUMARTESİ ANNELERİ

Cumartesi Anneleri adına Özgür Gündem gazetesinde iken katledilen gazeteci Ferhat Tepe’nin kardeşi Ayşe Tepe konuştu.  Tepe, “Ağabeyimin davası zamanaşımına uğradı. Annem 1995 yılından beri eylemde yer alıyor. Bizler cezasızlığın ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Cezasızlık, failler için ödül oluyor. Daha fazla cezanın işlenmesine teşvik ediyor. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımının ortadan kaldırılması gerekir. Faillerin yargılanmasını isterken yargılananlar haline geldik. Hak savunucuların yanımızda olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇORLU TREN KAZASI

Çorlu Tren Kazası’nda oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz, 8 Temmuz 2018’de katliam yaşandığında arama ve kurtarmanın yapılmadığını ifade etti.

Öz, “Cenazeler trenin altındayken Bilirkişi Raporu hazırlamaya gelmiş. Her birimize ayrı ayrı hastanede olduklarını söyleyerek, bizi gönderiyorlardı. Oğlumun ikiye katlanmış bedeninde açık olan gözleri bana ‘Anne hesap soracaksın’ diyordu. Benim o gözlere sözüm var. Oğlumun gözünün açık gitmesine neden olanlardan ne pahasına olursa olsun, hesap soracağız” şeklinde konuştu.

FARPLAS DİRENİŞÇİLERİ

Farplas direnişçilerinden Nejla Dolaşık, işçilerin yaşadıklarına dikkat çekerek “Bizim tarafımız belli. Bu düzeni değiştirmek de bizim elimizde” dedi

HASTA TUTSAKLAR

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Alişan Şahin,  tutsakların durumunu hatırlattıktan sonra şöyle konuştu: “Burada yaptığımız aslında hafızalarımıza yeni hafızalar eklemektir. Gelecek için hukuki hesaplaşmayı nasıl örgütleriz diye bir şeyler ortaya konulması gerekir. Bu konferansın sonuç bildirgesinde de somut adımların atılacağı altyapı oluşturur. Bu ülkede Kürt iseniz, solcu, sosyalist iseniz devletin kapısına adım attığınız anda kötü muamele başlıyor. Demokrasi güçlerinin, ana muhalefetin sessiz kalmasının da bunlara cesaret verdiğini düşünüyorum. Bunlar katlana katlana bugüne geldi. Hasta tutsaklar bu ülkenin kanayan yarasıdır.”

ROBOSKİ KATLİAMI

Roboski Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin aileleri adına konuşan Roboski ailelerinden Ferhat Encü, “Sorumluların açığa çıkarılmasını istiyoruz. Bu ülkede demokrasi, adalet özgürlükler inşa edildiğinde bu koca hiçlik bir şeye dönüşecek. Bu sistem değişmediği sürece hiçlik de devam edecektir” şeklinde konuştu.

Encü, “Bu ülkede cezasızlık politikası yönetim haline getirilmeye çalışılıyor. Unutmadık, unutturmayacağız. Elbette hesap soracağız” diye ekledi.

SOMA KATLİAMI

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı’na ilişkin konuşan Kamil Kartal, “Soma’da 301 anne, baba evlatsız kaldı. 432 çocuk yetim kaldı. Katliamdan sonra 11 çocuk doğdu. Tüm bu yaşananların karşısında birleşik bir mücadele süreci inşa edilmeli” dedi.

SURUÇ KATLİAMI

Kobanê ile dayanışmak için sınırı geçmek isteyen ve 20 Temmuz 2015 tarihinde katledilen gençlerin aileler adına konuşan, katliamda eşi Ferdane ve oğlu Nartan’ı kaybeden Metin Kılıç, “Bu davalar biz bitti demeden bitmeyecek. Sorumlular hesap vermediği sürece gerçek adalet sağlanmayacak” ifadelerini kullandı.

ŞENYAŞAR AİLESİ

2018’DE Urfa’nın Suruç ilçesinde katliamdan geçirilen Şenyaşar ailesi adına Ferit Şenyaşar konuştu. Şenyaşar, şöyle konuştu: “4 yıla yakındır. Üç insanımız katledilmiş bir kardeşimiz de rehin olarak cezaevinde tutuluyor. Hastane katliamı yüzlerce kamu çalışanı önünde yapıldı. Kolluk kuvvetinin önünde meydana geliyor ve hastane davasında 4 yıldır gizlilik kararı var. Adliye önünde nöbet eylemi başlattık. Nöbetimize milyonlarca insan sahip çıktı. İktidara bağlı olmayan sivil toplum kuruluşları yanımızdadır. Kamuoyunun baskısından dolayı milletvekilinin kardeşi cezaevindedir. Mücadelemizi sürdürüyoruz. Göstermelik adalet istemiyoruz. Gerçek adalet sağlanana kadar mücadelemiz sürecek.”

Konuşmaların ardından konferansa 45 dakika ara verildi. Konferansın ikinci bölümü “Hakikat” kısmıyla devam edecek.