Hasta tutsaklar için çağrı

3 kentte yapılan eylemlerde, hasta tutsakların ölüme sürüklendiği belirtildi, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunuldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 508. Taksim’de bulunan dernek binasında gerçekleştirdi. Komisyon üyeleri, bu hafta Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Aziz Tufan’ın durumuna dikkat çekti.
İHD Hasta Tutuklular Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, ezaevlerinde yetkililerin duyarsızlıkları nedeniyle hasta tutsaklardan Garibe Gezer'in 9 Aralık’ta; Abdurrezzak Suyur'un 14 Aralık’ta; Halil Güneş'in 15 Aralık’ta; İlyas Demir’in ise 17 Aralık’ta yaşamını yitirdiğini söyledi.
Ağır hasta tutsak Aziz Tufan’ın, vertigo hastası olduğuna ve ağır mide ve bağırsak rahatsızlıkları olduğuna dikkat çeken Acettin, hastalıklarından dolayı Tufan’ın sık sık hastaneye götürülmesi gerekirken, 73 gün boyunca karantinada tutulduğunu ve ardından normal koğuşa götürüldüğünü ifade etti.  
Acettin, daha sonra oğlunun ölmemesi için Amed Barosu’nda Adalet Nöbeti’nin 33’üncü gününde olan Anne Yesure Tufan’ın komisyonlarına gönderdiği açıklamayı paylaştı.  
Acettin, Tufan ve diğer tüm hasta, yaşlı, engelli tutsakların bir an önce serbest bırakılmasını isteyerek, bu konuda kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.


İZMİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, bu haftaki eyleminde ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın durumuna dikkat çekti. Konak'taki eski Sümerbank önünde yapılan eylemde konuşan Hapishane Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek, son günlerde yaşamını yitiren ağır hasta tutsakların ailelerine başsağlığında bulunarak, "İçerisinde kronik ve çoklu rahatsızlıkları olanlar, akciğer hastaları, kalp hastaları, kanser hastaları, yaşlı ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek kadar hasta olanlar, cezaevlerinde ısrarla tutulmaya devam edilmektedirler" dedi.
Bu hafta Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ı anlatan Çiçek, "Yaşamını cezaevinde devam ettiremeyecek durumda olan Mehmet Emin Özkan’ın serbest bırakılması için defalarca kez kamuoyunda çağrılar yapılmasına rağmen hala hapishanede tutulmaktadır. 83 yaşında ve 26 yıldır hukuksuz bir şekilde hapishanede tutuluyor. Özkan, yaşamını tek başına idame ettiremediği için oğlunun desteği ile yaşamaya çalışıyor. Yürümekte ve konuşmakta zorlanmaktadır. Ağır kalp hastasıdır ve bugüne kadar 5 kez kalp krizi geçirmiş olup 4 kez anjiyo yapılmış, 10 yıldır da kalbinde stend takılıdır. İleri derecede KOAH hastasıdır ve nefes alıp vermekte güçlük çekmektedir. Yüksek tansiyon hastalığı bulunmakta ve her gün en az 4-5 kez tansiyon takibi yapılmaktadır. Alzheimer hastasıdır" dedi.
Çiçek, “Özkan’ın hala ve ısrarla hapishanede tutulması bir yaşam hakkı ihlalidir. Hapishanelerden tabutların çıkmasını istemiyoruz. Yetkililerden hasta mahpusların durumlarının kalıcı bir şekilde çözülmesini istiyoruz. Aksi halde oluşan hak ihlalleri ve ölümlerden bugünkü iktidar ve Adalet Bakanlığı sorumlu olacaktır" diye belirtti.


ANKARA

Ankara'dkai Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 380’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı.
İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta Yusuf Özmen’in durumunu aktardı.
Turgut, “14 Aralık akşamı Şakran Cezaevi’nde tutulan 56 yaşındaki Abdulrezzak Suyur hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdi. 15 Aralık sabahı da Diyarbakır’da defalarca kez tahliyesi için başvurusu yapılan ancak reddedilen ağır hasta mahpus Halil Güneş yaşamını yitirdi” dedi
Özmen’in ailesinin kendilerine ulaştırdığı bilgileri paylaşan Turgut, Özmen’in kanser hastası olmasına rağmen 16 Şubat 2018’de tutuklandığını belirtti. Turgut, “Mart 2017 yılında testis kanser olduğu öğrenilmiş ve ameliyat edilerek sol testisi alınmıştır. Alınan kitlenin kötü huylu olmasından dolayı Haziran 2017’de kemoterapi almaya başlamış ve bu tedavi 2017 Eylül ayına kadar devam etmiştir” şeklinde konuştu.
Özmen’in, hastanenin verdiği “Cezaevinde kalması hayati risk taşır” raporuna rağmen tahliye edilmediğine dikkat çeken Turgut, “Yusuf Özmen, kanser hastası olduğunu, tedavi gördüğünü ve kaçma ihtimali olmadığını söylemesine rağmen tutuklanmış ve Iğdır Cezaevi’ne konulmuş, burada 5 gün tutulduktan sonra Patnos L Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. Burada iken sürekli olarak Erzurum’da hastaneye götürülüyordu. Patnos Devlet Hastanesi, Yusuf Özmen’e yüzde 81 engellilik raporu vermiştir. Hasta, Patnos’ta Onkoloji servisi ve doktoru olmadığından Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmiştir. Erzurum’dayken de Erzurum Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından ‘Cezaevinde kalması hayati risk taşır’ şeklinde rapor verilmiştir” dedi.  
Özmen’in 5’ten fazla hastaneden “cezaevinde kalamaz” raporu olmasına rağmen Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “cezaevinde kalabilir” dediğini, bu nedenle tahliyenin gerçekleşmediğini söyleyen Turgut, "Yaşam hakkı ihlal ediliyor" vurgusunda bulundu.