Hasta tutsaklar Yusuf ve Akbaba'nın durumu ağır

İstanbul ve Ankara'da, hasta tutsaklar Yusuf Akbaba ve Veysel Tıkaç’ın durumuna dikkat çekildi, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 509’uncusunu Taksim’de bulunan dernek binasında gerçekleştirdi. Komisyon üyeleri, bu hafta Denizli T Tipi Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Yusuf Akbaba’ın durumuna dikkat çekti.
İHD Hasta Tutuklular Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, cezaevlerindeki zulmün sonucunda yaşamını yitiren tutsaklar Garibe Gezer, Abdurrazak Şuyur, Halil Güneş, İlyas Demir, Vedat Erkmen, M. Gaffar ve Salih Toğrul’u anarak başladı.
Denizli T Tipi Cezaevi'nde bulunan 29 yıldır tutsak Yusuf Akbaba'nın (57), ileri derecede diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastası olup, bu hastalıklarına bağlı ciddi görme kaybı yaşadığını paylaşan Acettin, Akbaba’nın iyileşmeyen yaraları nedeniyle ayaklarının üzerine basamadığını ve zorlukla yürüdüğünü söyledi.
Akbaba’nın tek başına temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı halde tek kişilik hücrede tutulduğunu vurgulayan Acettin, Akbaba ve diğer tüm hasta, yaşlı, engelli tutsakların hemen serbest kalmaları gerektiğini belirtti, kamuoyunu duyarlılığa çağırdı.


ANKARA
Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 381’inci haftasında Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi'nde  tutulan Veysel Tıkaç’ın durumuna dikkat çekmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde  basın açıklaması yaptı.
İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Tıkaç’ın 4 yıldır cezaevinde tutulduğunu ve 50 yaşında olduğunu söyledi.
Tıkaç’ın cezaevine girmeden önce de kalp, şeker hastalıklarının yanı sıra böbrek fonksiyonu bozuklukları bulunduğunu belirten Turgut, “Kalbinde 7 stent takılı, kalp damarlarında genişlik bulunmaktaydı ve böbrekleri için de üçer aylık kontrollere gidiyordu. 2000 yılından bu yana ileri derecede şeker hastasıdır. Dışarıda iken zaman zaman farklı hastanelerde şeker hastalığından kaynaklı olarak yatmak zorunda kalmıştır” dedi.
Birçok hastalığı bulunan Tıkaç’ın bu haliyle cezaevinde kalamayacağını vurgulayan Turgut, “Tokat Hapishanesi'nde iken Ocak 2018’de anjiyo olmuştur. 2-2,5 saat süren operasyonla kalbine 2 stend daha takılmıştır. Operasyonun uzamasından dolayı ‘böbrekler zarar görüyor’ denilerek diğer damarlara dokunulamamıştır. 2 yıl sonra 2020 yılında Tokat Devlet Hastanesi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi üzerinden Kayseri Üniversitesi Hastanesi'ne gönderilmiştir. Oradaki müdahalede kalp damarları çok zayıfladığı için iki balon yapılmış ancak stend takılmamıştır. (...)Toplamda 13 veya 14 kez anjiyo olduğunu ifade etmektedir. Kalp damarlarında 9 stend var ve artık başka stend takılamıyor. Kalp damar genişliği de 4,2 mm’dir. Bir, iki yılda artık kalp damarları sürekli tıkanıyor. Şu an kalan 3-4 damarın, tıkanıklık oranını da bilmiyor” diye belirtti.
Tıkaç’ın 20 yıldır şeker hastası olduğunu dile getiren Turgut, ATK'nin raporu tıp etiğine uygun olarak düzenlemesini istedi.