Hasta tutsakların durumu ağır: Acilen tahliye edilmeliler

Hasta tutsaklar Yusuf Yakşi, İdris Çalışkan ve Samet Aydemir’in durumu ağır. AKP-MHP iktidarı tutsakları ölüme sürüklerken, dernek ve inisiyatifler "acil tahliye" istedi.

şında ve yaklaşık 28 yıldır cezaevinde olduğunu belirtti. Çalışkan’ın derneğe mektup gönderdiğini söyleyen Çiçek, “Mektuplarında belirttiğine göre; pandemi nedeniyle çok kalabalık koğuşlarda kalmaktadırlar. Nefes almak bile bu koğuşlarda zorlaşmıştır. Yatacak yer olmadığı için 4-5 insan yerde yatmak zorunda kalmıştır. Bu koğuşlardaki mahpusların çoğu, uzun yıllardır hapishanede olan insanlardır ve hepsinin birden fazla, kalıcı hastalıkları vardır” dedi.
Çalışkan’a 01 Temmuz 2011’de Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde burundan nefes alamama, boğazda daralma, epilepsi, teşhisinin konulduğunu belirten Çiçek, 2016’da da Bolu Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kalçada kist ve tanımlanmamış eklem ağrıları teşhisi konulduğunu hatırlattı.
Çiçek, Çalışkan’ın hastalıkları hakkında şu bilgilendirmelerde bulundu: “Farklı tarihlerde gastro özofajıal reflü teşhisi konulmuş, mide ameliyatı olmuş. Yanma sırasında bağırsaklar da etkilendiği için yemek yiyemiyor, yemek yiyince vücudunda kırmızı noktalar oluşuyor ve yanık yerleri şişiyor. Raynaud (fenomeni) hastalığı, genellikle el ve ayak parmaklarını etkileyen, damarlardaki büzülmeye bağlı kan akımının azalması sonucu ortaya çıkan ve ilerleyen dönemde ağrılara neden olabilen bir damar hastalığıdır. Yine bel fıtığı ( tanımlanmamış intervertebral disk bozukluğu)  teşhisi konulmuştur. Ayrıca anjiyo olmuş, tansiyon ve prostat rahatsızlığı var. Böbrekler neredeyse iflas noktasına gelmiş.”
Ailesinden alınan bilgilere göre, Çalışkan’ın son zamanlarda beyninde tümör çıktığını da aktaran Çiçek, açıklamasını "İdris Çalışkan’a özgürlük” diye bitirdi.


İSTANBUL


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “F Oturumu”nun 483’üncüsünü koronavirüs nedeniyle online gerçekleştirdi. Bu hafta, 4 yıldır Bandırma 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan bipolar ve şizofreni hastası tutsak Samet Aydemir’in serbest bırakılması istendi.
Hapishane Komisyonu üyesi Nuray Şimşek, bipolar bozukluk ve şizofreni teşhisi konulan Aydemir’e 20 yıl hapis cezası verildiğini ve 4 yıldır Bandırma 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulduğunu hatırlattı. Aydemir’in cezaevinde defalarca intihara kalkıştığını kaydeden Şimşek, “Eskişehir H Tipi Hapishanesi’nden tedavi amaçlı Metris R Tipi Hapishanesi’ne oradan da defalarca Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne götürülüp getirilmiş, verilen ilaçlarla kendisine ve çevresine zarar vermesi engellenmeye çalışılmıştır” diye belirtti.
Aydemir’in son olarak 27 Mayıs’ta tekrar Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne kaldırıldığını bildiren Şimşek, “6 ay önce babasını kaybetmesinin ardından durumu daha da ağırlaşan Samet Aydemir’in, sürekli tedavi göreceği tam teşekküllü bir hastanede yatırılması gerekiyor" dedi, tahliye edilmesini istedi.