'Hasta tutsakların yaşamı tehlikede, hemen bırakılmalılar'

İstanbul ve Ankara'daki eylemlerde, hasta tutsaklar Aysel Tuğluk ve Abdürrahim Demir’in yaşamlarının tehlikede olduğuna dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 515'inci haftasında dernek binasında toplantı yaptı. Toplantıda 21 yıldır cezaevinde olan 60 yaşındaki hasta tutsak Abdürrahim Demir’in durumuna dikkat çekildi.

İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi avukat Ümmühan Kaya, Edirne F Tipi cezaevinde tutulan Abddürrahım Demir’in uğradığı ağır işkenceler sonucu sağlık sorunları yaşadığını belirtti. Kaya, Demir’in kronik kalp ve böbrek yetmezliği, damar tıkanıklığı, akciğerinde, böbreklerinde, kalın bağırsaklarında ve mesanesinde gelişen kistlere bağlı sorunlar, ileri derecede nefes darlığı, görme bozukluğu, işitme kaybı ile diş hastalıkları yaşadığını belirtti.
Demir’in cezaevi koşullarında kalamayacağının altını çizen Kaya, şunları söyledi: “Hastalıklarına her geçen gün yenileri eklenen Demir, artan nefes darlığı ve uyuşmalar nedeniyle ciddi sorunlar yaşamaktadır. Mesanedeki hastalığı nedeniyle idrar yapmakta zorlanmaktadır. Demir, 3 aydır devam eden yoğun kanamaları daha da artınca acil olarak Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülmüş, acil kolonoskopi çekilmesi gerektiği için randevu alınmış ancak tetkik sırasında ters kelepçe yapılarak sedyeye bağlanmak istenmesine itiraz ettiği için işlem yapılmadan hapishaneye geri götürülmüştür. İkinci defa alınan randevu öncesinde, bu defa hastanede sıra beklerken ağız aramasına zorlanmış, bu uygulamaya itiraz ettiği için işlem yapılmamış, Demir her defasında kolonoskopi yapılmadan hapishaneye geri getirilmiştir. Abdurrahim Demir, ileri derecede miyop ve katarakt nedeniyle görmede zorluk çekmektedir.Ayrıca 3 yıl önce başlayan işitme kaybı hızla artmış, takılan cihaza rağmen işitme kaybı giderilememiştir.”
Demir’in yaşamının tehlikeye atıldığını belirten Kaya, “Sağlık hizmetine erişemeyen Demir hakkında yapılan infaz ertelemesi talepleri keyfi olarak reddedilerek, sağlığı yanında yaşamı da tehlikeye atılmaktadır. Abdurrahim Demir’in eşi herkese şu çağrıda bulunuyor: ‘Ben eşimin cenazesini almak istemiyorum. Eşim kalan ömrünü çocukları ve torunları arasında geçirsin istiyorum. Hem eşim hem de ağır tüm hasta mahpuslar bir an önce tahliye edilip ailelerine kavuşsun istiyorum" dedi.


ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 387. haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Eylemde konuşan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde rehin tutulan Kürt Siyasetçi Aysel Tuğluk’un durumuna dikkat çekti.
Tuğluk’un 2016’dan bu yana cezaevinde tutulduğunu ve yaşadığı sağlık sorununu aktaran Turgut, “Avukatlarının, aile bireylerinin ve de beraber kaldığı arkadaşlarının durumunu aktarması ve oluşan duyarlılık ve kampanyalar sonucunda Aysel Tuğluk’un tekrar İstanbul ATK gönderilmesi için adım atılması sağlamıştır. Avukatlardan ‘4 gün önce ATK’ye getirildiği, doktor tarafından ailesi aranarak bilgi verildiği, 3 hafta kadar gözlem altında tutulacağı ve ileri tetkikler yapılacağı ve bu tetkikler sonucunda ayrıntılı bir rapor hazırlanacağı bilgisi alınmıştır” diye konuştu.
Siyasi gerekçelerle cezaevinde tutulmaya ısrarla devam ettirilen Tuğluk’un, hapishanede yaşamını devam ettirmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Turgut, ATK’nin tarafsız ve bilimsel gerçeklere göre hareket etmesini istedi.