HDP cezaevlerindeki ölümlere ilişkin ‘derhal soruşturma’ istedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP), deprem ardından cezaevlerine ilişkin hiçbir sağlıklı bilgi alınamadığını belirterek, derhal soruşturma başlatılmasını talep etti.

Yazılı bir açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri Nuray Özdoğan ve Serhat Eren, depremden etkilenen cezaevlerinin durumuna dikkat çekti.

Açıklamada, “Yaşanan büyük deprem felaketinde şimdiye kadar binlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlercesi yaralanmış; birçok şehir merkezi de dahil olmak üzere ilçe, köy ve mahallelere henüz arama-kurtarma görevlileri ulaşamamıştır.

Depremin meydana geldiği saatlerde en kalabalık, en korunaksız ve ilk anda hasar tespiti yapılamayacak yerler olan hapishanelerden ise bu aşamaya kadar hiçbir şekilde sağlıklı bir bilgi alınamamıştır” denildi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “6 Şubat günü akşam saatlerinden itibaren Malatya E Tipi Cezaevinde, 7 Şubat günü Maraş Elbistan, Aksu ve Türkoğlu hapishanelerinde, 8 Şubat günü Hatay T tipi Cezaevinde isyan çıktığı, tutuklu ve hükümlülerden bir kısmının firar girişiminde bulunduğu, jandarmanın silahla müdahale ettiği, ölü ve yaralıların olduğu sosyal medyaya aracılığıyla kamuoyuna yansımıştır. Komisyonumuza ve çeşitli hukuk kurumlarına, söz konusu haberler nedeni ile belirtilen hapishanelerde bulunanların yakınları başvurmuş ve hapishanelerin bir kısmında tutuklu ve hükümlülerle avukat görüşü yapmak üzere gidilmiştir. “Şartların uygun olmadığı” gerekçesi ile avukat görüşü talebi idareler tarafından reddedilmiştir. Ancak avukatların infaz koruma memurları ve jandarma ile yaptığı görüşmelerde adli tutuklu/hükümlülerin isyan çıkardığı, askerin müdahale ettiği, bütün tutuklu ve hükümlülerin farklı şehirlere nakledileceği bilgisi doğrulanmakla birlikte, asker müdahalesi sırasında ölüm veya yaralama olup olmadığına dair herhangi bir bilgi verilmemiştir. Yine Hatay T Tipi Cezaevinden duman yükseldiği avukatlar tarafından görülerek tespit edilmiştir. Çevre köylerde yapılan görüşmelerde ise 7 Şubat günü sabahtan akşama kadar hapishaneden silah sesi geldiği, yangının çıktığı, helikopter ve çok sayıda ambulansın hapishaneye geldiği belirtilmiştir. 

Deprem bölgesindeki hapishanelerle ilgili kamuoyuna yansıyan ve kısmen doğrulanan haberlerle ilgili Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü veya bağlı olduğu Adalet Bakanlığı tarafından 3 gün boyunca hiçbir şekilde açıklama yapılmamıştır. Bugün sabah saatlerinde yapılan açıklamada ise Hatay T Tipi Cezaevinde firar ve yangın nedeni ile “tutuklu ve hükümlülerin güvenliğini sağlamak için yasal mevzuat çerçevesinde gerekli müdahalenin yapıldığı”, 12 kişinin yaralı olduğu ve 3 kişinin de hayatının kaybettiği belirtilmiştir.”

HDP şu taleplerde bulundu:

“1- Başta Malatya E Tipi, Maraş Elbistan, Aksu ve Türkoğlu ve Hatay T Tipi hapishaneleri başta olmak üzere tüm hapishanelerdeki duruma dair tutsak aileleri ve kamuoyunun doğru ve şeffaf şekilde bilgilendirilmesi,

2- Yaralıların sağlık durumlarının aileleri başta olmak üzere kamuoyuyla paylaşılması, sevk edilen tutsakların sevk bilgisinin verilmesi

3- Tutuklu ve hükümlülerin yaşam hakkı başta olmak üzere maddi ve manevi varlığını korumakla yükümlü olan devlet ve ilgili birimleri tarafından Hatay T Tipi Hapishanesinde yaralama ve ölümle sonuçlanan olaylarda kastı veya ihmali olan görevlilerin açığa alınması ,

4- Sorumlularla ilgili cezai ve idari soruşturmaların kamuoyu denetimine açık olacak şekilde yürütülmesi,

5- Deprem bölgesinde ailesi ve yakınları olan, Türkiye’nin farklı şehirlerindeki hapishanelerde tutuklu veya hükümlü olarak bulunan mahpusların tamamına ayırımsız şekilde aileleriyle daha sık telefonla görüşme imkanı sağlanması konusunda, Adalet Bakanlığı ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nü görevini yapmaya davet ediyoruz.”