HDP'den Abdullah Öcalan'ın ailesine ziyaret

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ailesini ziyaret etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Haftası kapsamında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Halfeti ilçesi kırsal Amara'da (Ömerli) Mahallesi'nde yaşayan ailesini ziyaret etti. HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede başkanlığındaki heyeti, Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan karşıladı.

'HAK İHLALLERİNİN KAYNAĞI İMRALI TECRİDİ'

HDP’li Dede, İnsan Hakları Haftası kapsamında birçok ilde hukuksuzluğa maruz kalan, gösterdikleri mücadele ile sembol haline gelen kişi ve ailelerini ziyaret ettiklerini belirtti. Türkiye’de yaşanan  hak ihlallerinin kaynağının İmralı’da sürdürülen tecritten kaynağını aldığını dile getiren Dede, “Sayın Abdullah Öcalan‘a uygulanan tecrit artık bütün topluma yayıldı. Bugün bütün ülke tecrit altındadır. Bunun hukuka aykırılığını tartışmak bile bir anlam ifade etmiyor. En insani haklardan bile yararlanamıyor. Bu hakları kullanamadığı için ne koşullarda kaldığına ilişkin bir bilgi alınamıyor. Bu hukuki anlamda hukukun ortadan kalmasını olarak ifade ediliyor. Bu sebeple sizi ziyaret etmek istedik” diye konuştu.

'ABDULLAH ÖCALAN'A İHTİYACIMIZ VAR'

İmralı’da yaşatılanları “Hukukun en karanlık hali” olarak tanımlayan Dede, “İmralı hukuksuzluğun üretildiği yer. Uzun süredir siz ve toplum haber alamıyor. Bu hukukun ve siyasi olarak kabul etmek mümkün değil. Bu uygulanan İmralı sisteminin kendisi siyasi Türkiye’yi aşan bir siyasi sistem. Ülkenin içinde olduğu çözümsüzlük girdabının anahtarı İmralı’dadır. 22 yıldır aralıksız bir tecrit söz konusu. Tecrit az hafifletildiğinde insanların nasıl huzura eriştiğini gördük. Tecridin kırılması içi hukuk örgütlerinin mücadelesi var. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye’ye bir adım atması için süre verdi. Biz hak savunucuları olarak bu mücadeleyi vermek zorundayız.  Asıl bizim Sayın Öcalan’a ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

MUHALEFETE TEPKİ: TECRİDE SES ÇIKARSINLAR

Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ise tecride karşı söz söylemeyen muhalefet partilerini eleştirerek, “Muhalefet hiç bir zaman bunu dile getirmedi. Bu sorun sadece Kürtlerin sorunu değil bütün halkların sorunu. Kürtler ile birlikte olduğunu söyleyenler, bir gün yanlışlıkla olsa bile bu tecridin nedenini sorsunlar. Yanlış yapıyorlar. Kürtlerin oylarına talip olanlar çözüm yolu İmralı'da. İmralı’da tutulan 4 kişi yaşıyor mu bilmiyoruz” diye konuştu.

Sorunun daha çok gündeme getirilmesi gerektiğini kaydeden Mehmet Öcalan, şunları söyledi: “İnsan Hakları Haftası'ndayız, umarız biran önce sessiz kalanlar konuşur, insan haklarına sahip çıkar. Bu sorun birbiriyle bağlantılı. Sorunu çözecek olan da İmralı'da. Bu sorun birey sorunu değil herkesin sorunu. HDP'den beklentimiz bu sorunu daha fazla gündemleştirmesi. Cılız bir ses ile bu sorun çözülmez. İmralı kapısı açılırsa Kürt sorunu bir haftadan çözülür."