HDP’nin çok renkli aday adayları

HDP’nin devam eden aday adaylık başvuru sürecine ilgi yoğun. HDP'nin halkların bahçesi olduğunu vurgulayan aday adayları neden HDP’yi tercih ettiklerini anlattı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), geçtiğimiz hafta 24 Haziran erken seçim maratonunu resmen başlattı. HDP, kurduğu kabul komisyonuyla 28 Nisan-08 Mayıs tarihleri arasında aday adaylık başvurularını değerlendirmeye almaya devam ediyor. Başvurular, Kürdistan’da Amed ve Van’da kabul ediliyor. Şimdiye kadar yüzlerce kişinin aday adayı olduğu başvuru tarihi 8 Mayıs'da sona eriyor. Aday adaylığı kabul komisyonunda bulunan HDP Parti Meclisi ve Kadın Koordinasyon Üyesi Nuran İmir, aday adaylık başvuru süreci hakkında konuşurken, aday adayları da neden HDP’yi tercih ettiklerini anlattı.

'ÇALIŞMALARIMIZI BÖLGELERE AYIRDIK'

HDP milletvekili aday adaylığı için 28 Nisan-05 Mayıs tarihleri arasında bir süre belirlediklerini söyleyen İmir, şunları kaydetti: "Daha önceki seçimlerde aday adaylarımız bulundukları illere direkt başvuru yapabiliyorlardı. Ama bu kez bölgelere ayırdık. Teknik anlamda biraz daha süreci hızlandırmak için başvuru kabul komisyonlarımız 6 ayrı bölgede belirlendi. Kürdistan’da Amed ve Van, yine Çukurova’da bir merkezimiz var.

Marmara’da İstanbul, İç Anadolu’da Ankara genel merkezimiz de başvuruları alıyoruz. Diğer yerellerde de pilot merkezlerimiz var. Özellikle Amed bölgesi 17 ilden oluşuyor. Nisan’ın 28’inden beri aday kabul komisyonlarımız gerekli tedbirlerini aldı. Çalışmalarımız her geçen gün hızlanmış bir şekilde devam ediyor."

'KADINLARDAN ÇOK TALEP VAR'

Aday adaylık başvuruları sırasında olumlu anlamda kendilerini sevindiren ciddi ölçüde bir genç akışının olduğunu söyleyen İmir, şunları paylaştı: "Gençliğin talebi çok yoğun. Aday adaylarımızın profilinde öne çıkan en belirgin özellik ise, gelen bütün arkadaşlar aslında bireysel anlamda aday adayı olmaktan ziyade, direkt süreçle alakalı gelişen Kürt ve demokrasi güçlerine karşı netleşen ittifaklara mukabil siyasal tepkiler ve tavırlar takınmak üzerinden bir sorumluluk almak için böyle bir katılım gerçekleşiyor. Bu bizim için çok anlamlı bir durumdur. Şu aşamaya kadar Şırnak, Mardin, Siirt, Dersim, Batman, Elazığ, Bingöl, Kilis ve diğer bölge illerimizden sayısızca kişiler gelip aday adayı oldular. 18-40 yaş arası katılımların düzeyi gayet iyiydi. Kadınlardan bu konuda çok iyi bir istek ve talep var."

'RENKLİ BİR PROFİL VAR'

Aday adayların profillerine dair de bilgi veren İmir, şunları ekledi: "Örneğin Sûr’da sokağa çıkma yasakları döneminde son güne kalan içeride çocuğuyla birlikte kalan bir kadın arkadaşımız aday adayı oldu. Emek ve hukuk alanından çok ciddi bir akış var. Mimar ve doktorlar hakeza öyle. Çeşitli alanlarda parti yönetimlerimiz de yer alan arkadaşlarımız var. Çok yönlü toplumsal tüm dinamikleri yansıtan renkli bir aday adayları profilimiz var. HDP’ye, kadınlara, gençlere çok önemli sorumluluklar düşüyor. Yaşamımızı Haziran’ın 24’üne kilitlemiş değiliz ama geleceğimizi ve kaderimizi belirlemek için önemli bir gün. Ciddi anlamda bir duyarlılık durumu var ama bunu sahaya da yansıtmamız lazım. Özellikle kadınlarımız bu konuda ısrarcı olmalılar. Deneyim ve tecrübesi olan ‘rû spî’ dediklerimizin de bu sürece katkı sağlaması lazım. Tüm arkadaşlarımız yönetimlerimizi beklemeksizin harekete geçmeli."

'BARIŞA KATKI YAPMAK İSTİYORUM'

Aday adaylığı başvuru için Riha’nın Siverek ilçesinden gelen Dil Öğretmeni Sinan Çınar, HDP’yi neden tercih ettiğini anlattı. Herkesin barışa katkı yapacağına inandığı için aday adayı olduğunu belirten Çınar, şunları ifade etti: "Bu yükü sadece bir takım insanların sırtına bırakmanın doğru olmadığına inandığımdan kaynaklı HDP’den aday adayı oldum. Kısmet olursa elimizden geleni yapacağımıza inanıyorum. Biraz heyecanlıyım, daha değişik sınavlara giriyoruz ama bu başka bir duygu."

ZİNDANLARA SES VERMEK İÇİN

Sûr’daki sokağa çıkma yasakları döneminde kucağındaki bebeğiyle son güne kadar özyönetim alanlarında kalan Remziye Tosun ise, şu an da bir kurumda aşçı olarak çalıştığını söyleyerek, HDP’den neden aday adayı olduğunu şu sözlerle anlatıyor: "Ben 20 yıl Sûr’da yaşadım. Yaşadığımız yer tank ve toplarla yıkıldıktan sonra ben ve 4 aylık olan kızım olan Beritan, zindana atıldık. 1,5 yıl zindanda kaldık. Zindanda kadının gerçekliğini ve özgürlük anlayışını bilince çıkardım. Zindanlardaki arkadaşlarıma ses vermek için HDP’den aday adayı oldum."

'HDP HERKESİ EŞİT TUTUYOR'

Amed’den aday adaylık başvurusunda bulunan Nurettin Turgay, Dicle Üniversitesi’nde İlahiyat Fakültesinde Profesörlük yaptıktan sonra emekli olduğunu belirterek, HDP’den aday adayı olmasında etkili olan faktörü şöyle dile getirdi: "Ben bir din insanıyım. Kuran-ı Kerim’de Allah ‘Elhamdullilahi Rab-ül Alemin’ diyor. Anlamı ise ‘Allah herkesin Allah’ıdır’ demektir. Müslümanların ve Müslüman olmayanların, Ezidilerin, Süryanilerin, Ermenilerin, Alevilerin, Kürtlerin ve Türklerin herkesin Allah’ıdır. HDP’de tüm bunların birbirinden ayırmayıp, eşit tuttuğu için HDP’den aday adayı oldum. HDP’yi bu yüzden kendime çok yakın gördüm ve bu parti de yer almak istedim. Hayırlısı ne ise o olsun isterim."

HALKLAR BAHÇESİ

Emekli Makine Teknisyeni Selam Tutumlu ise, HDP’den neden aday adayı olduğunu şöyle aktardı: "HDP’nin adı üzerinde; Bütün halkları bünyesinde barındıran, renkleriyle ve inançlarıyla halklar bahçesi olarak siyaset yaptığı için aday adayı oldum. Seçim tarihi açıklanmadan önce ben HDP’nin içerisinde faaliyetlerde bulunuyordum. Fakat ortamın da getirdiği gerekliliklerden dolayı böyle bir parti de yer almak istedim."