HDP toplantılarla seçim çalışmalarının startını verdi

HDP, Amed ve İstanbul’da düzenlediği toplantılarla seçim çalışmalarının startını verdi. Amed’deki toplantıda konuşan HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, HDP’nin rehin eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı.

Demir Hotel’de saat 17.00’da başlayan toplantıya Barış Anneleri İnisiyatifi’nin yanı sıra birçok STK ve siyasi parti de katıldı.

HDP milletvekillerinin hep beraber giriş yaptıkları toplantı salonunda, konuşmalardan önce sinevizyondan HDP’nin cumhurbaşkanı adayı olan HDP’nin rehin Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili klipler oynatıldı.

‘MÜCADELENİN FERDİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Salonda ilk konuşmayı kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk yaptı. Türk, konuşmasına bir baskın seçim ile karşı karşıya olduklarını söyleyerek başladı. Bu baskın seçimin Kürtleri yürütülen zulüm politikalarıyla mecalsiz bırakmak için tertiplendiğini belirten Türk, şunları söyledi: “Ama bizler geçmişten bugüne kadar tüm zorlukları aşarak devrimci ve demokrat bir mücadelenin ferdi olduk, olmaya da devam edeceğiz. Biz başından beri de söylediğimiz gibi; makam ve mevki için bu mücadeleyi yürütmüyoruz. Çok değerli dostum, yoldaşım Selahattin Demirtaş, bir makam veya mevki için cumhurbaşkanı adayı değil. Halkının, demokrasi ve özgürlük mücadelesine katkı sağlamak için bu mücadeleyi sürdürüyor. Halkımız bugün siyaseti çok yakın izliyor.”

‘KÜRTSÜZ DEMORASİ OLMAZ’

24 Haziran seçimleri için milliyetçi bir cephe kurulduğunu ve bunun karşısında da Kürtleri, Alevileri ve devrimcileri dışlayan bir başka milliyetçi cephenin kurulduğuna işaret eden Türk, “Kürtlerin bu seçimde rollerinin ve değişim dönüşüm için önemli bir güç olduklarını bilmelerine rağmen onları dışladılar. Ben buradan herkese seslenerek, bunları çok iyi tanımalarını istiyorum. Halkınıza, mücadelenize bedel ödeyen insanlara sahip çıkın. Bugün bu duruşu göstermek tarihi ve vicdani bir sorumluluktur. Bütün onursuzluklara rağmen Türkiye’de Kürtsüz demokrasinin olmayacağını biz göstereceğiz onlara. Halkını dışlayarak asla demokratik bir gelecek oluşturamazsınız” dedi.

‘ADAYIMIZ DEMİRTAŞ’

Türk’ten sonra konuşan HDP Eş Başkanı Pervin Buldan ise, katılımcıları selamlayarak konuşmasına başladı. Önemli bir günün ve dönemin tarihi açıklamasını yapmak için toplandıklarını söyleyen Buldan, konuşmasına şöyle devam etti: “Konuşmama başlamadan önce sizlere adayımızı ilan etmek istiyorum. HDP’nin adayı, Edirne F Tipi Cezaevi’nde rehin olarak tutulan İstanbul Milletvekilimiz Sayın Selahattin Demirtaş’tır. Bugün bu açıklamayı Amed’de gerçekleştirmek bizler açısından çok onur ve gurur verici bir durumdur. Sevgili Selahattin Demirtaş Kürt halkının ve Kürt siyasi partilerinin ortak ittifakı olarak bugün Türkiye kamuoyuna duyurulmuştur. Bugün Amed’de Sayın Selahattin Demirtaş’ı, Kürtlerin ittifakı sonucu Türkiye halklarına deklare ettik.”

KÜRTLERİN ÖZ İTTİFAKI

Bugün Amed’den Kürt ve Türkiye halklarının gelecekleri için almış oldukları bu ortak kararı duyurmuş olmalarının önemini vurgulayan Buldan, “Ancak şunu belirtmek isterim ki; en önemli ve ilkeli ittifak Kürt halkını kendi öz ittifakıdır. İşte bu anlamda bu ittifakı sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Kürt halkı yıllardır bu coğrafyada çok büyük acılar yaşadı ve bedeller ödedi. Kürt halkını görmezden gelip muhatap olarak kabul etmeyenler, Kürt halkının tasfiyesini önlerine koyanlar şunu bir kez daha görsünler ki; Kürt halkı yalnız değil, birlik ve beraberliğini oluşturmuştur. İşte bugün buradan verdiğimiz görüntü de bunun ispatıdır. Dolayısıyla halkımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

4 KASIM HATIRLATMASI

Kürtlerin bu coğrafyada faili meçhullerle yok edilmek istendiklerini, Amed zindanında işkence tezgahlarından geçirildiklerini ve asit kuyularında yakılmak istendiklerini hatırlatan Buldan, şunları kaydetti: “Ancak yüz yılardır Kürt halkı onurunu ve iradesini hiç kimseye teslim etmedi, bundan sonrada etmeyecektir. Dolayısıyla 24 Haziran’da yapılacak olan hem cumhurbaşkanı hem de parlamento seçimleri başta Kürtler olmak üzere, Türkiye halklarını yakından ilgilendiren bir seçimdir. Kürt halkını ve Türkiye toplumunun artık kaybedeceği zamanı yoktur. İşte bu anlamda sevgili Selahattin Demirtaş’ın başta Kürtler olmak üzere, Türkiye toplumunu kucaklayan, onlara umut ve heyecan veren bu çıkışını bir kez daha selamlamak istiyoruz. Cumhurbaşkanı adayımız olan sevgili Demirtaş, Amed’in çocuğudur. Amed halkının şimdi sevgili Demirtaş’a sahip çıkma zamanıdır. 4 Kasım tarihini hiç kimse unutmasın. Bu tarihte Sevgili Demirtaş, Amed’den gözaltına alınarak Edirne’ye götürüldü ve o tarihten bugüne kadar cezaevinde rehin olarak tutulmaktadır. Şimdi yapacağımız şey, 24 Haziran akşamı Sevgili Selahattin Demirtaş’ı, cumhurbaşkanımızı Amed’de çiçeklerle ve halaylarla karşılamaktır.”

‘DEMİRTAŞ, SEÇMENE DOKUNMALI’

Bugün itibariyle başlattıkları seçim kampanyaları kapsamında Demirtaş’ın Edirne’den çalışma yürütemeyeceğine değinen Buldan, şunları vurguladı: “Sevgili Demirtaş cezaevinden seçmenleriyle buluşma imkanına sahip olamaz. Bu yüzden Sevgili Demirtaş’ın bir ke daha buradan özgürlüğüne kavuşmasını talep ediyoruz. Sevgili Demirtaş’ın, halkıyla birlikte mitinglerde, etkinliklerde ve çalışmalarda onların elini tutarak, onların yüreğine dokunarak çalışma yapması gerekmektedir. Dolayısıyla da bir an önce serbest bırakılması gerekmektedir. Diğer partilerin adayları il, il gezerken, mitingler yaparken, etkinliklerde seçmenleriyle buluşurken sevgili Demirtaş’ın bu şartlarda seçim çalışması yapması imkansızdır. Avukatlar aracılığıyla bir seçim çalışması yapılamaz. Bir aday ancak ve ancak seçmenlerine dokunarak seçim çalışması yapabilir. Bu hukuksuzluk ve adaletsizliğin bir an önce ortadan kalkması gerekir.”

CESARETLİ GAZETECİLER

24 Haziran’a kadar Demirtaş’ın cezaevinde kalması durumunda oraya gidebilecek cesaretli gazetecilerin olup olmadığını sormak istediklerini söyleyen Buldan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Hangi cesaretli televizyon kanalı sevgili Demirtaş’ı programlarına davet edecek buradan öğrenmek isteriz. Ancak bunlara hiç gerek kalmadan Sevgili Demirtaş’ın özgürlüğüne kavuşması, 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlerde oyunu kendisinin kullanması ve o akşam halkıyla bir cumhurbaşkanı olarak kucaklaşmasının zeminin bir an önce hazırlanması gerektiğini buradan belirtmek istiyoruz.”