‘Her PKK militanı özgür bir yaşam için her şeyini feda eder'

23 Ocak 2022 yılında işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik hava saldırısında şehit düşen gerilla Viyan Sema Aydın, günlüğünde her PKK militanının özgür bir yaşam ve özgür bir ülke için her şeyini feda etmeye hazır olduğunu söylemişti.

1998 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesinde doğan Hêvidar Bilgiç (Viyan Sema Aydın) yurtsever bir ailede büyür. Genç yaşta Kürt Özgürlük Hareketini tanıyan Hêvidar Bilgiç, okula gittiği dönem sistem gerçeğini daha yakından iyi görür. Bu durum düşmana olan öfkesini arttırır. Özellikle kadına yönelik cinayetleri gerilla Viyan Sema Aydın’ın düşmandan intikam almanın temel sebeplerinden biri haline gelir.

Gerilla Viyan Sema Aydın, günlüğünün bir bölümünde PKK gerçekliğini anlatmak ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı doğru anlamak için şu ifadeleri kullanıyor: "PKK'yi ve PKK militanlarını tanıyabilmek için önce başlangıç ​​koşullarını ve kadro kişiliğinin oluşumunu doğru anlamak gerekir. 1970'lerde Kürdistan'da ve 1970'ler öncesinde başta Türkiye olmak üzere bölgede ve dünyada neler yaşandığının doğru anlaşılması ve doğru yorumlanması gerekiyor. PKK gerçeği, Kürt halkının tarihinin gelişiminde karanlıktan aydınlığa geçen bir dönemdi. Kürtler, yok olmak üzereyken PKK’nin kuruluşuyla var olma mücadelesi vermeye başladı.

Aynı zamanda PKK Önderlik hareketidir ve bu nedenle PKK'yi doğru anlamak Önderlik konumunu ve yaşamını anlamakla bağlantılıdır. Önderliğin ahlaki ve vicdani yaklaşımının yanı sıra özellikle yoldaşlara yaklaşım konusu araştırılmaya değer bir konudur. Hayatın her anında örgütlü kişilik, Rêber Apo'nun en temel özelliğidir. PKK hakikati Önder Apo hakikatinde vücut buluyor, ruh kazanıyor. PKK, Kürt halkının tarihini yeniden canlandırdı ve yazdı. Bakın her PKK militanı özgür bir yaşam ve özgür bir ülke için her şeyini feda etmeye hazır. Yaşamın doğası da bu gerçeği talep eder. Bu dağlar birçok yerden, birçok ulustan insanı barındırmıştır. Kürdistan'da kadınlar, PKK gerçekliğinde varlıklarını tanıdılar. PKK özgür kadın partisi oldu.

Savaş, acı, şiddet hepsi bu yaşamın bir parçası. Ama bu savaşlardan canlı çıktığınızda, hayatta kalma mücadelesi veriyorsunuz, o zaman o acılar gücünüzün bir parçası oluyor. Birçok savaştan geçtim. Ve bu savaşlarda başarılı olduğum gerçeği her zaman vardı. Artık yeni bir aşamanın eşiğindeyiz. Yüzümde gökkuşağı renklerinin yavaş yavaş belirmeye başladığını hissediyorum. Güneşin doğuşunun sadece bedenimi değil, ruhumu da ısıttığını ve tüm buzların eridiğini hissediyorum. Beni büyüten şey, kalbimin derinliklerindeki inançtır. Bu inançla ben de gökkuşağının bir rengine büründüğümü hissediyorum. Tüm yağmurların ardından güneşin doğuşuyla hayata renk katıyoruz. Ülkemiz Kürdistan’ın özgürlüğü için her gün bedel ödüyoruz. Ama gerçek aşka ulaşmadan yaşamın imkansız olduğunu da biliyoruz. Özgür bir yaşam dışında nefes almak imkansız.”

Şehit Viyan Sema Aydın günlüğünün bir bölümünde Werxelê’ye gittiği dönemi şu sözlerle anlatıyor: “Ben, heval Beritan, heval Erdal ve heval Ferman ile birlikte Werxelê’ye gittik. Daha önce de orada kalmıştım ve benim için çok farklı bir yerdi. Werxelê’nin her arkadaşın kalbinde hala çok farklı bir yeri vardır. Buradaki arkadaşlar arasında farklı bir sıcaklık, farklı bir neşe vardı. Ağır bir savaş süreci içindeydiler ve her anlamda yeni durumlara hazırdılar. O arkadaşlara ne zaman baksam şehit yoldaşlarımı hatırladım. Heval Adil, Bahoz Riha, Celal ve daha birçok arkadaş. Hepsi bu savaş tünellerinden geçti. Burada yaşama şansı bulmuşlar, bu dağların yamaçlarından geçmişlerdi. Kürt halkının varlığını ve insanlığı korumak için çetin bir mücadele içindeyiz.”

Gerilla Viyan Sema Aydın, 23 Ocak 2022 günü işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucu 2 yoldaşıyla birlikte şehit düştü.