HDP’den Arap Alevilere hakaret eden AKP’li Akdağ’a tepki

HDP Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları Oruç ve Kemal Peköz, AKP’li Mustafa Akdağ’ın Arap Alevi halkına yönelik hakaretlerine tepki gösterdi. HDP’li vekilleri, Akdağ’ın partisi ve Türk Cumhurbaşkanı’ndan cesaret ve ilham aldığını belirtti.

İki HDP’li vekilin imzasını taşıyan açıklamada “Seyhan Belediyesi Meclis üyesi AKP’li Mustafa Akdağ adlı şahıs Arap Alevi halkın inançlarında en kutsal gün sayılan Ğadir Hum bayramı üzerinden kin ve nefretini kustu. Akdağ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bu bayram gününü ‘iftira günü’ olarak niteleyip Arap Alevilere hakaretler yağdırıp lanet okudu” denildi.

AKP Adana örgütünden Akdağ ile ilgili disiplin soruşturması başlatıldığına ilişkin bir açıklama yapıldığını hatırlatan HDP’li vekiller Tülay Hatimoğulları Oruç ve Kemal Peköz, “Bu soruşturmanın samimi niyetlerle, gerçekten inançlara saygı gereği açıldığına ve gerçekten adil biçimde sonuçlanacağına inanabilir miyiz? Hayır!” dedi.

Seyhan Belediyesi Meclis üyesi AKP'li Mustafa Akdağ'ın bu açıklamasının “ne kişisel ne de sehven” olmadığını belirten HDP’li vekiller, “Yüzyıllar boyunca Alevileri katleden zihniyetin bir yansıması ve tarih boyunca Alevileri hor gören, yok sayan, ezen aklın ürünüdür” ifadelerini kullandı.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “Akdağ’ın mensubu olduğu AKP’nin Genel Başkanı, geçmişte Başbakan bugün Cumhurbaşkanı olan Tayyip Erdoğan defalarca Arap Alevileri (Nusayriler) aşağılayan, sapkın bir inanç olarak gösteren mezhepçi çok sayıda açıklama yapmışken; bugünkü siyasi iktidar Suriye’de “Alevilerin katli vaciptir” diyerek sırf Alevi olmaları nedeniyle insanların kafalarını kesen, on binlercesini katleden cihatçı çeteleri korumak için bin takla atarken Mustafa Akdağ’ın bu sözleri söylemek için kimden ilham ve cesaret aldığı açık değil midir?

Ancak asıl köklü çözüm, Akdağ’a bu sözleri söyleten mezhepçi, kutuplaştırıcı, kışkırtıcı iç ve dış politikanın sona erdirilmesidir.

AKP eğer bu konuda gerçekten bir adım atmak istiyorsa, Ğadir Hum bayramının Arap Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelerde resmi bayram ilan edilmesi için verdiğimiz Kanun Teklifi’nin Meclis’te kabul edilmesini onaylamalıdır. Onların bunu yapacağına umudumuz yok! Ama Türkiye halklarının Alevisiyle, Sünnisiyle inanç özgürlüğünü, laikliği ve demokrasiyi bu topraklarda yeşerteceğinden de hiç kuşkumuz yok!”