Hukuk örgütleri : Avukatlar Günü’nü kutlamıyoruz!

Avukatlar Günü dolayısıyla Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapan hukuk örgütleri, hukuksuzluğa dikkat çekti, "Avukatlar Günü'nü kutlamıyoruz" dedi.

Hukuk örgütleri, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Çağlayan Adliyesi C Bloku önünde açıklama yaptı. Açıklamada, avukatların katledildiği, adil yargılama talebiyle bedenini açlığa yatırmak zorunda kaldığı ve zindanlarda tutsak edildiği bir ülkede Avukatlar Günü’nü kutlanamayacağı belirtildi.

HDP Milletvekili Musa Piroğlu’nun destek verdiği eylemde, “Avukatlığı savunmasız bırakmayacağız, tutsak avukatlara özgürlük” yazılı pankartı açıldı, sık sık, “Devrimci avukatlar onurumuzdur”, “Tahir Elçi onurumuzdur”, “Ebru Timtik onurumuzdur”, “Savunma susturulamaz” sloganları atıldı.

EBRU TİMTİK İKİ YIL ÖNCE BUGÜN DİRENİŞE BAŞLAMIŞTI

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Çiğdem Akbulut, hukuk kurumları olarak Avukatlar Günü’nü bir kutlama günü olarak değil mücadelenin bir devamı olarak gördüklerini vurguladı. Bugünün ayrı bir önemi de olduğunu ifade eden Akbulut, “Bundan sadece 2 yıl önce Avukat Ebru Timtik’in mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılandığı dosyada aldığı kabul edilemez hapis cezasına karşı başlattığı açlık grevini 5 Nisan Avukatlar Günü’nde ölüm orucu direnişine dönüştürmüştü. Bütün kamuoyuyla, meslek örgütleriyle birlikte onun verdiği mücadeleye destek olmaya çalışmıştık. Ne yazık ki meslektaşımızı kaybettik ancak onun başlattığı adalet mücadelesini sürdürüyoruz. Adil yargılanma hakkı talebiyle Ebru Timtik hayatını kaybettiği için bugün Avukatlık Günü’nü kutlamıyoruz. Değerli Amed Baro Başkanımız Tahir Elçi sokak ortasında katledildiği ve tam 7 yıldır katilleri hâlâ cezalandırılmadığı biz Avukatlar Günü’nü kutlamıyoruz” dedi.

AVUKAT ÜNSAL’IN MESAJI OKUNDU

Adil yargılanma talebiyle Ebru Timtik ile birlikte ölüm orucu yapan ve Yargıtay tarafından cezası bozulması üzerine tedavi gördüğü bir süreçte tekrar tutuklanan Avukat Aytaç Ünsal’ın cezaevinden gönderdiği mesajı okudu. Ünsal mesajında şunları kaydetti: “Değerli meslektaşlarım, selamlarınızı aldım yüreğimin üstüne koydum. Biz tutsak avukatlar olarak her zaman sizinleyiz, yanı başınızdayız. İki yıl önce bugün büyük bir adalet mücadelesine başlamıştık. Direndik, öldük ama zulme boyun eğmedik. Tarih boynumuzun eğdiğimizi asla yazmayacak. İki yıl sonra bugün müvekkillerimiz Sibel ( Balaç) ve Gökhan ( Yıldırım) Ebru’nun cübbesini üzerlerine giyerek halkın ve halkımızın haklarını savunmaya devam ediyorlar. Sincan’da adalet için direnen Avukatlar Günü’nde Ebru ile birlikte yanındayız. Adalet için sesimizi hep birlikte yükseltelim. Sibel ve Gökhan’ı yaşatalım. Hepinizi çok seviyorum.”

 

PİROĞLU: HERKES ADALET ARAYIŞINDA

HDP Milletvekili Musa Piroğlu, herkesin adalet aradığı bir dönemden geçildiğini hatırlatarak, “İşinden atılan işçi adalet istiyor, erkek şiddetine uğrayan kadın adalet istiyor, ormanı talan edilen köylü adalet istiyor. Hakkı çiğnenen adalet arıyor. Adalet arayan herkes savunmanın ne kadar özgür olmaya ihtiyacı olduğunu görüyor. Hukukun en önemli birimi savunmadır. Cezaevlerinden, emniyetten işkence haberi ve görüntüleri geliyor” diye belirtti.

Piroğlu, avukatların yanında olmak ve hukuku yeniden inşa etmek için mücadele etmek gerektiğinin altını çizdi. Kamuoyuna bu konuda ciddi bir görev düştüğünü kaydeden Piroğlu, “Önümüzdeki süreç adalet sürecinin kurgulanacağı ve özellikle savunmanın özgür olacağı bir dönemi yükseltmek için mücadeleyi beraber yürüteceğiz. Tutsak olan avukatların hepsi serbest bırakılmalıdır” dedi.

'HER YERDE AVUKATIZ'

Konuşmaların ardından ortak basın açıklaması okuyan Özgürlük için Hukukçular İstanbul Şube Eşbaşkanı Esra Erin, avukatlığı yalnızca adliyelerde değil, hak arama mücadelesi olan her yerde sürdürdüklerini hatırlatarak sözlerine başladı. “Avukatlık, bizden sökülüp alınabilecek bir paye değildir” vurgusunda bulunan Erin, “ Biz 1990’lı yıllarda katledilen Fuat Erdoğan, Faik Candan, Şevket Epözdemir, Medet Serhat’tan, 2015 yılında katledilen Tahir Elçi’den, 5 Nisan 2020’de ‘adil yargılanma’ talebiyle ölüm orucuna başlayıp 27 Ağustos 2020 tarihinde yaşamını yitiren Ebru Timtik’ten bu mücadeleyi devraldık. Bu sebeple bugün hala tutuklu bulunan meslektaşlarımız özgür olana kadar onlar için adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Çünkü onların özgürlüğü savunmanın özgürlüğüdür” diye konuştu.

Avukatlar Günü’nü sadece bir kutlama günü olarak görmenin avukatlık hafızasını yok saymak anlamına geldiğine işaret eden Erin, bugünün aynı zamanda bir dayanışma ve mücadele günü olduğunun altını çizerek, “Avukatlık mesleği, hak savunuculuğunun en özlü biçimidir. Avukatlar, hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının, adil yargılanma hakkının, konuşma ve ifade özgürlüğünün en yakın takipçisidir. Görevimizi yerine getirirken karşımıza çıkan her engeli hak mücadelesinin önüne çıkartılmış bir engel sayarak kaldırmak için mücadele ederiz. Mesleğimizi yapabilmek için dahi onlarca engelle boğuşuyoruz. Yargı erkinin temellerinden biri olan avukatlık mesleği, sürekli saldırı altında” dedi.