Irak Parlamentosu yeni kabinenin 14 bakanını onayladı

Irak Parlamentosu, ay başında hükümeti kurmakla görevlendirilen Adil Abdülmehdi’nin sunduğu Bakanlar Kurulu’nun birçok üyesine güven oyu verdi.

Mayıs ayından bu yana devam eden hükümet krizinin son bulmasını sağlaması umulan yeni kabineyi oylamak için toplanan Irak Parlamentosu, listedeki 14 bakanı onayladı. Oylamaya 329 parlamenterden 220’si hükümete güven oyu verdi.

Ancak kilit önemdeki İçişleri ve Savunma bakanlıklarına henüz onay verilmedi.

Mayıs ayında yapılan seçimlerden sonra yaşanan hükümet krizi, Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in 2 Ekim’de Şii siyasetçi Adil Abdülmehdi’yi hükümeti kurmakla görevlendirmesiyle kısmen aşılmış durumda. Abdülhmehdi’nin hükümeti kuramaması halinde krizin daha da büyüyeceği biliniyor.

2014 yılından bu yana görevde olan Irak Başbakanı Haydar Abadi de geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, huzurlu bir şekilde yeni bir hükümete geçiş yapılacağını belirterek yetkilerini yeni başbakana devretmeye hazır olduğunu belirtmişti.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, 2 Ekim 2018 tarihinde Iraklı şii siyasetçi Adil Abdülmehdi’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti. Abdülmehdi’nin 2 Kasım’a kadar yeni kabineyi oluşturması gerekiyor.