Kaçmaz: Tecrit, kaosu derinleştiriyor

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Öcalan üzerindeki mutlak tecridin, Türkiye ve Ortadoğu’da yaşanan kaosu daha da derinleştirdiğini söyledi.

Öcalan’ın 19 yıldır sistematik bir tecride maruz bırakılmasının, insani ve hukuki tüm normların çiğnenmesi anlamına geldiğini belirten HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, evrensel hukuka karşı da suç işlendiğini ifade etti.

19 yıldır İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’ne tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan bu yana da ailesiyle görüştürülmüyor. Diyalogun sürdüğü dönemde devrede olan İmralı Heyeti de 5 Nisan 2015’ten bu yana İmralı’ya gidemiyor. Avrupa Konseyi İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) gibi uluslararası kuruluşların girişimleri ise yetersiz bulunarak eleştiriliyor.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, yıllardır süren bu sistematik tecride ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 11 Eylül 2016’ten bu yana ağır tecrit koşullarının daha da katlanılmaz bir seviyeye çıkarıldığına dikkat çeken Kaçmaz, “Tabi bu durum hukuk devleti ile bağdaşmadığı gibi, uluslararası hukuk çizelgeleri ile de zıt düşmektedir. İnsani tüm değerlere karşı aykırılık teşkil eden bir uygulama bu” dedi.

Türkiye ve Ortadoğu’da kaosun derinleştiği böyle bir dönemde Öcalan üzerinde uygulanan bu mutlak tecridin, kaosu daha da derinleştirdiğini ifade eden Kaçmaz, “Tüm demokrasi ve hukuk normları çiğneniyor, evrensel hukuka karşı da suç işleniyor” şeklinde konuştu. Kaosun sonlanmasının tek çözümü olarak, Öcalan’ın geliştirmiş olduğu model üzerinden çıkış bulunabileceğini vurgulayan Kaçmaz, “Bundan dolayı tecridin, daha da ağır bir şekilde devam etmesi isteniyor” dedi.