Kadın doktor müdahalesinde kadınların ölüm riski azalıyor

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, miyokard enfarktüsü olarak da bilinen kalp krizi geçiren kadın hastalarda tedavinin kadın doktorlarca yapılması halinde ölüm oranları düşüyor.

Harvard, Minnesota ve Saint Louis üniversitelerinin Florida’daki kadınlardaki kalp krizi vakalarına ilişkin yaptıkları çalışma, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı bilimsel dergide yayınlandı.

Söz konusu araştırmaya göre, kalp krizi vakalarında hasta kadınların tedavilerinin kadın doktorlarca yapılması halinde ölüm oranları yüzde 5,4 düşüyor. Uzmanlar, yüzde 5’lik oranın istatistiksel olarak oldukça önemli olduğunun altını çizdiler.

Araştırmada, 1991 ile 2010 yılları arasında acil servislere ağır miyokard enfarktüsü nedeniyle sevk edilen 500 bin hastanın klinik dosyaları incelendi.

KADIN DOKTOR MÜDAHALESİ YAŞAM ŞANSINI ARTTIRIYOR

Acil servislere getirilen kadınlardaki kalp krizlerine müdahalelerde ölüm oranının yüzde 11,9 olduğu kaydedilen araştırmada, kadın bir doktorun müdahil olması halinde ölümlerin 5,4 azaldığına dikkat çekildi.

Daha önce yapılan araştırmalar, kadınların kalp krizi durumlarında erkeklere oranla ölüm risklerinin yüksek olduğunu göstermişti. Kadınlardaki semptomların farklılığı, tedavilerini geciktirmeleri veya kriz halinde acil servislere erkeklere oranla daha geç başvurmalarının ölüm oranlarını etkilediği biliniyordu.

KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR İLK ÖLÜM SEBEBİ

Kalp krizi veya tıptaki adıyla ‘miyokard enfarktüsü’, kalp kasının bir bölümünün o bölgeye yetersiz kan akışından dolayı kalıcı hasara uğraması veya ölmesi sonucu meydana geliyor.

Kalbi besleyen damarların kan akımının çeşitli nedenlerle ani azalmasına veya kesilmesine bağlı olarak gelişen ve o damarın beslediği kalp kasında çeşitli derecede hücre ölümü ile sonuçlanan ve kalp krizi olarak bilinen bir hastalıktır. Hastaların kalp krizinden kaybedilmelerinin önlenmesi olayın ilk anından itibaren en kısa zamanda hastaneye ulaşmasına bağlı.

Kardiyovasküler hastalıklar, dünya genelinde kadın ölümlerinin nedenleri arasında ilk sırada geliyor.