Kadınlar tutsaklara yönelik hukuksuzlukları protesto etti

İzmir'de kadınlar, Kürtlerin halay ve müziğine dönük yasakların hapishanelere yayıldığına işaret ederek, , “Yargının erkek-devlet şiddeti ve işkence biçimi olarak işlemesine müsaade etmeyeceğiz” vurgusunda bulundu.

Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde bazı tutsaklara çektikleri halay ve Kürtçe sloganlar gerekçe gösterilerek 19 Temmuz’da verilen cezalar İzmir'de protesto edildi.

İzmir'de kadın, çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisinin katılımıyla Konak Vapur İskelesi önünde açıklama yaptı. “Ne dört duvarlarınız ne zindanlarınız kadınların direncini ve mücadelesini kıramaz” yazılı pankart taşıyan kadınlar, sık sık “Jin, jiyan, azadî”, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganları attı. 

31 TUTSAĞA CEZA VERİLDİ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, Kürtlerin halay ve müziğinin yasaklandığını belirterek, yasakların cezaevine yayıldığına işaret etti.

Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki ihlallere değinen Vezan Karabulut, "19 Temmuz'da Kobanê'nin özgürleşmesine dair yaptıkları kutlamada, “Kürtçe şarkı söyleyip zılgıt çektikleri ve slogan attıkları" gerekçesiyle 31 tutsak hakkında başlatılan soruşturma 12 Ağustos'ta karara bağlandı. 31 tutsağın 26'sına 1’er ay haberleşme veya iletişim cezası, 5'ine ise 1’er ay ziyaretçi görüş cezası verildi” dedi. 

TAHLİYELERE ENGEL RİSKİ

Ceza verilenler arasında kalp kapakçığı rahatsızlığı yaşayan 32 yıllık tutsak Güler Bilen'in de olduğuna dikkati çeken Vezan Karabulut, tutsakların ailelerinin tahliyelerin geciktirilmesinden endişe duyduklarını ifade etti. Vezan Karabulut, "Cezaevlerinde tecrit devam ediyor. Keyfi ve hukuksuz olarak cezalar veriliyor. İnfaz kurullarınca infazlar ertelenirken, aileler de tutsaklarla birlikte bir kez daha cezalandırılmaktadır. Hukuksuzluklara karşı halkın ortak tepki göstermesi kaçınılmazdır” dedi. 

Vezan Karabulut, şunları vurguladı: "Ne dört duvarlarınız, ne zindanlarınız kadınların direncini ve mücadelesini kıramaz. Yargının bir ceza ve adalet aracı olarak değil, erkek-devlet şiddeti ve işkence biçimi olarak işlemesine müsaade etmeyeceğiz. Biliyoruz ki bu disiplin cezaları, tutsakların infazını yakmaya dönüktür. Kadın özgürlük mücadelemizi kadınları rehin alarak bitiremezsiniz, derhal bu hukuksuzluğa son verin."