Katledilen özgür basın çalışanı Akdemir anıldı

Hizbulkontra tarafından katledilen Özgür Gündem çalışanı Hafız Akdemir, katledildiği sokakta anıldı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 8 Haziran 1992 tarihinde Hizbulkontra tarafından katledilen Özgür Gündem çalışanı Hafız Akdemir’i katledildiği sokakta andı. Melikahmet Caddesi Hafız Akdemir Sokak'ta yapılan anmaya, Akdemir'in çalışma arkadaşları, gazeteciler ile ailesi katıldı. Anmaya Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe yöneticileri de katıldı.

TÜRK YARGISI KATİLLERİNİ SERBEST BIRAKTI

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, “Akdemir’in, Hizbullah ve kontrgerilla hakkındaki haberleriyle dikkatleri üzerine çekmesi akabinde bir sabah gazetenin kapısına ‘Kaleminiz kırılacak, sıra sizde’ yazılı bir not bırakıldı. Ertesi gün ise yapılan kimlik kontrolünde ‘Yazdıklarına dikkat et’ denilerek tehdit edilen Akdemir, 8 Haziran 1992'de gazete bürosuna giderken; bugün isminin verildiği Melik Ahmet Caddesi üzerindeki Hafız Akdemir Sokağı'nda uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi” dedi.

İşlenen cinayet sonrası açılan soruşturmada 8 yıl boyunca hiçbir ilerlemenin kaydedilmediğini ifade eden Müftüoğlu, “Hizbullah sorumlusu Hüseyin Velioğlu’nun, 17 Ocak 2000’de İstanbul Beykoz'da bulunan bir villada öldürülmesinin ardından, Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan Hizbullah Ana Davası’nda yer alan 31 sanığa yöneltilen 188 cinayet arasında Hafız Akdemir cinayeti de yer aldı. Cinayetin tetikçisi olduğu belirtilen Hizbullah üyesi ‘Hüseyin’ kod adlı Cihan Yıldız, 2008 yılında Interpol tarafından Avusturya’nın başkenti Viyana'da yakalanıp, getirildiği Türkiye’de Akdemir’in de aralarında olduğu 11 cinayetten sorumlu tutuldu. Yargılama sonucunda Yıldız, 6 cinayet ve 2 silahlı yaralama suçundan müebbet hapis cezasını çarptırıldı. Fakat AYM’nin ‘adil yargılanma hakkının ihlali’ kararıyla diğer Hizbullah hükümlüleri ile birlikte 9 yıllık tutukluluğun ardından serbest bırakıldı. Yıldız’ın diğer Hizbullah sanıkları gibi örgütün yurt dışında bulunan kamplarına kaçtığı belirtiliyor” diye kaydetti.

GÖZALTILARA TEPKİ

Akdemir’in özgür basında canla başla çalışan bir gazeteci olduğunu hatırlatan yeğeni Veysi Polat ise “Bugün gazetecilik faaliyeti yaparken katledilen Hafız Akdemir'in katledilişinin 30’uncu yıl dönümü. Bu anlamlı günde Hafız’ın bıraktığı mirası yarınlara taşımak isteyen meslektaşlarımız sabah saatlerinde gözaltına alındı. Biz diyoruz ki gazetecilik suç değildir. Bu sebeple arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. 30 yıldır da yanılıyorlar” diye konuştu.