KHK’lılar için linçe karşı kooperatif çalışması

HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu ve bir grup, KHK’lılara seslenerek, “Her insana dokunmak istiyoruz. Dayanışarak, gelişmeye, bütünleşmeye davet ediyoruz” dedi.

Ekolojik Üretim, Tüketim ve Dayanışma’ başlığı altında kooperatif çalışmasına imza atacak olan HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu ve bir grup, KHK’lılara seslenerek, “Her insana dokunmak istiyoruz. Dayanışarak, gelişmeye, bütünleşmeye davet ediyoruz” dedi.

Resmi rakamlara göre 110 bin 778 kişi OHAL kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnamelerle işinden edildi. İşinden edilmekle kalmayıp, bu insanlar adeta toplumda ikinci insan konumuna sokuldu. Açlık ve ötekileştirilmelerle yüzleştirilen yüzbinlerce insanın durumu gün geçtikçe de zorlaşıyor. Buna karşın, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu öncülüğünde, ’Ekolojik Üretim, Tüketim ve Dayanışma’ adı altında KHK’larla işinden edilenler bir araya gelerek, kooperatif çalışması yürütecek. 7 Eylül günü saat 19:30’da Üsküdar’da yapılması beklenen etkinliğin temelinde dayanışma var. Yüzbinler insanın işinden edilmesi ve toplum tarafından vebalı gibi görülmeleri tema olarak alınacak ve üretim esas alınacak.

Ajansımıza konuşan Gergelioğlu, kooperatif kurma hedeflerini ve KHK’lıları toplantılarını davet etti. Gergerlioğlu, “Hiçbir ideolojik fikir bu dayanışma çalışmasında yok. KHK’lı olup maddi sorunları olan, hakkaniyetlilik temelince dayanışarak bir gelir etmek isteyen herkesi çağırıyoruz. KHK’lı olan ahlaklı dürüst, iş yapmayı düşünen, yardımlaşmayı, paylaşmayı düşünen herkesi bu çalışmaya çağırıyoruz” dedi.

KHK’LILAR İÇİN YENİDEN KOLLARI SIVADIK

Bir önceki dönemlerde kooperatif çalışması yürüten isimler bir araya gelerek, süreci öğrendiklerini ve yardımlaşma içerisinde KHK’larla mağdur olan insanların sorunlarına çözüm bulmak istediklerini belirten Gergerlioğu, bu işi yapanların KHK’lılar için kolları sıvadıklarını kaydetti. “Bu yolla KHK’lılar dayanışarak kooperatif örneğiyle yapılanmanın mevcut olabileceğini düşündük. Toplantılar sonrasında değerlendirmeler yapmak istedik. Önceden deneyimlenmiş ve başarılmış bir örnek” da diyen Gergelioğlu, 7 Eylül günü bütün detayları ile KHK’lılar buluşacaklarını ve değerlendirmeler yapacaklarını aktardı.

KOOPERATİFİN MADDİ MANEVİ KAZANDI OLACAKTIR

Yüzbinlerce KHK mağdurlarının yaşadıkları sorunlara ve çalışmalarının amacını değinen Gergelioğlu şunları söyledi: “KHK’lılar zor durumda. Yüzbinlerce insan var. Damdan düşmüş durumdalar. Düşenin halinden de ancak düşenler anlar. Ne yapacaklarını bilmiyorlar çünkü kimse iş vermiyor. Vebalı gibi görüyorlar. Nitelikli bir gurup var. Ancak dışlanmış ötekileştirilmiş ve yurt dışına da çıkma imkanı olmayan bir grup. ‘Kurtardığımız bir tane balık olsun’ hesabı sorunu çözebileceğimiz her insana dokunmak istiyoruz. Ancak bu tür çalışmalar hem yorucu hem de herkes için faydalı olamayabiliyor. Biz böyle biraz daha toplulukları kuşatabilecek faydası olabilecek çalışmalara yönelelim dedik. Bu kooperatif çalışması nasıl olur? diyerek böylesi bir toplantı düzenliyoruz. Güzel şeyler olabileceğini düşünüyoruz. Çünkü kimsesi olmayan çok büyük bir grup var. Her iki eş ihraç edilmiş, yakınları tutuklu, çocukları ortalıkta kalmış insani felaketler yaşayan insanlar var. Bunlar için önemli bir meltem olabileceğini düşünüyoruz. Bu bir dayanışmadır. İyi bir dayanışma örneği ortaya boyayarak bir örnek olabiliriz. Maddi manevi bir kazancı olacağını düşünüyorum.”

LİNÇ ANCAK DAYANIŞARAK ORTADAN KALKACAKTIR

“Gelin dayanışmaya, dertten, kederden arınmaya…” diyen Gergelioğlu, KHK’lılara seslenerek, “Dayanışarak, gelişmeye, bütünleşmeye davet ediyoruz. Çünkü çok büyük yaralar var. KHK’lılar olarak bir araya gelerek birbirini çok iyi anlayan bir grup bir araya gelmiş olacağız. Sizi değil yakınlarınızı da linç ediyorlar. Türkiye’de yaşanan linç şu an bu boyutta. Bu sorunlar ancak dayanışma ile aşılacaktır. Başka çaremiz de yok. Yeter ki insanlar dayanışmaya kucak açsın. Ben de 28 yıllık doktorum ve daha önce kooperatifçilik yapmış değilim ama bu işi daha önce yapmış arkadaşlarımızla konuşunca onların da bize öğretecekleri çok önemli şeylerin olduğunu gördük. Bunları anladık ve dayanışarak bir güç ortaya çıkarmış olduk” diye konuştu.