Kobanê Davası: İzmir Başsavcısı Ankara'da soruşturma yürüttü

Avukatlar, "Ahmet Altun, Temmuz 2018'de İzmir’e başsavcı olarak atandı. Daha sonra İzmir’den Ankara’ya atanmış. 10 ay boyunca İzmir’de başsavcı vekili olması gerekirken, Ankara’da Kobanê soruşturması yürütmüş" dedi.

108 isim hakkında açılan Kobanê Davası’nın 9’uncu duruşması devam ediyor. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına, HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Fatma Kurtulan, Dersim Dağ, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Tülay Hatimoğulları, Oya Ersoy, Muazzez Orhan, Saruhan Oluç, Mahmut Toğrul, Celadet Gaydalı, Mehmet Tiryaki, Kemal Bülbül, Abdullah Koç, Ömer Öcalan, Erdal Aydemir, Ali Kenanoğlu, Hüseyin Kaçmaz ile HDP eski Milletvekili Abdullah Zeydan, HDP MYK üyeleri ve HDP Ankara il yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

MAHKEMEYE: SİZİN BAŞKA AJANDANIZ VAR!

Av. Mehmet Oruç, HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü’nün yurt dışında ikamet ettiğini, bu soruşturma yürütülürken defalarca Türkiye girip çıktığını hatırlattı. Oruç, “Üstelik, uygun şekillerde tebligat da gönderilmiş değil. Ama buna rağmen Selahattin Demirtaş ve diğer yargılananlar hakkında verilen tutuk devam kararlarını Ertuğrul Kürkçü’nün kaçak olduğu gerekçesine dayandırıyorsunuz. Müvekkilim kaçak değil ama siz kaçak olduğuna karar vermişsiniz. Sizin başka bir ajandanız var, başka bir saikle yürütüyorsunuz işleri” dedi.
Mahkemenin, görünemeyen, izlenemeyen, fark edilemeyen bir duruşma süreci izlediğini kaydeden Oruç, Kürkçü’nün tarihsel bir şahsiyet olduğunu ve yargılamadan kaçmadığını belirtti. Oruç, “Eğer müvekkilim savunma yaparsa bundan 60 yıl önce cinayetlerin nasıl devlet içinde örgütlendiğini, dönemin başbakanın Yassıada yargılamalarından bugün yaşananlara kadar gelir mahkemeye ve demokrasi mücadelesine katkı olarak sunar. Müvekkilimi yaftalamayın” ifadelerini kullandı."
Avukat Erhan Ürküt, müvekkili Selma Irmak’ın kaçma şüphesine ilişkin bir gerekçe olmadığını ifade etti. Ürküt, “Zaten uzun süre cezaevinde yattı ve tahliye oldu. Daha sonra kendisine bir süre ulaşamadık, ancak sayın mahkeme acele bir kararla kendisi hakkında bir yakalama kararı çıkardı. Kapısına ilanen tebligat asılmasıyla mahkeme özel yaşamına müdahale ederek aynı zamanda ailevi sorunların yol açılmasına yol açtı. Yarın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) dokunulmazlık meselesi ile ilgili bir karar verecek. Bu kararda büyük ihtimal ihlal kararı verilecek. Bu kararla birlikte bu yargılamada Selma Irmak açısından durdurulması gerekecektir. Bu nedenle bu kararın bekletilmesine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

'DİLEKÇEMİZ DOSYAYA GİRMELİ'

Avukat Kenan Maçoğlu, açık tanık Kerem Gökalp’le ilgili taleplerinin reddedildiğini belirterek, “Geçen celse Kerem Gökalp’le ilgili iki talebimiz vardı. İkisini de reddettiniz. Bu dilekçelerin dosyaya gelmesi gerekiyor, bu bir zorunluluk. Kerem Gökalp’e nasıl ulaşıldığı hakkında hiçbir bilgi, belge yok. Diğer iki gizli tanığa da nasıl ulaşıldığına dair de bir bilgi yok. O yüzden bu dilekçenin dosyaya girmesi gerekiyor. Kerem Gökalp’in bu dosya kapsamında 6 sayfalık bir ifadesi var. İddianamenin ana omurgasını oluşturuyor. Fakat bir de bu soruşturma kapsamındaki ifadesi var. Dosyadan gizlenmiş durumda ve bunu Anayasa Mahkemesi’nde (AYM), HDP’ye yönelik kapatma iddianamesinde gördük. Bu bizden de sizden de saklanmış. İkinci ifadesini heyetinize sundum, ancak bunu da reddettiniz. İfadenin celbini istiyoruz” şeklinde konuştu.

'İZMİR'DE OLMASI GEREKİRKEN...'

Kobanê Davası’nın temel dayanağının gizli tanık ifadeleri olduğunu ifade eden Maçoğlu, “Savcı Ahmet Altun, 25 Temmuz 2018 tarihinde HSK tarafından İzmir’e başsavcı olarak atandı. Daha sonra İzmir’den Ankara’ya atanmış. 10 ay boyunca Savcı Altun, İzmir’de başsavcı vekili olması gerekirken, Ankara’da Kobanê soruşturması yürütmüş. Bunun ne şekilde yapıldığının sorulmasını talep ediyoruz” diye konuştu.