Kobanê Davası: Irkçılık ülkeyi fakirleştirdi

Kobanê Davası'nın duruşmasında konuşan Bülent Parmaksız, Türk ırkçılığının ülkeyi fakirleştirdiğine dikkat çekti.

22’si tutsak 108 ismin yargılandığı Kobanê Kumpas Davası’nın 9’uncu duruşması 4’üncü gününde Sincan Cezaevi Kampüsü duruşma salonunda devam etti.
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına HDP milletvekilleri, rehin siyasetçilerin aileleri, il ve ilçe örgütü yöneticileri ile çok sayıda avukat katıldı.
Duruşma önceki dönem MYK Üyesi Bülent Parmaksız’ın savunmasıyla devam etti.
Parmaksız “Türkçülük ve milliyetçilik bize Batı'dan geldi. Türkçülük çalışmalarını ilk başlatanlar da dış dinamiklerdir. Çünkü kapitalizm Avrupa’dan çıktı. Osmanlı’daki Türkçülüğün ilk kitabını yazan da Mustafa Celalettin Paşa’dır, kendisi bir Polonyalı devşirme ve aynı zamanda Nazım Hikmet’in dedesidir” dedi.

'DEVLET TÜRKLERİN GELİŞMESİNİ DE ENGELLEDİ'

Parmaksız, “Türk tarihini çok okudum. Türkiye’de bugün yaşanan sorunların nedeni 100 yıl önceye dayanıyor. Bu tarihi ne reddedebiliriz ne de övünebiliriz, içerip aşmamız gerekiyor. Türklerin eklektik bir çizgileri var, hep devlet konusunda fetişist bir yanları olduğu için ne felsefesi gelişti ne de fikirleri. Bu da Türklerin bir trajedisidir.” dedi.
Parmaksız, şöyle devam etti:
“Ulus devletlerin özünde kirlilik vardır. Amerikalılar, İngilizler katliamlar yapmadı mı, yaptı. Türkler de yaptı, çünkü bu ulus devlet zihniyetinin özünde vardır. Farklılıklara tahammülü yoktur ve kapalıdır, sınırlı bir şeydir. Bir dönem için işe yaramış fakat kendisini tüketmiştir artık. Türk uluslaşmasıyla  beraber Türk kimliği ile başka halklar arasında hiyerarşik bir ilişki kurulmuş, Türklük üstün bir ırk olarak tanımlanmıştır. Milliyetlerin ortaya çıkışındaki sınıfsal nedenler görmezden gelinerek sınıf dışı bir tarih anlayışıyla yapay bir gerçeklik öne sürülmüştür. Biz tarihimize sahip çıkıyoruz ancak sosyalistler olarak bunu aşmak için varız.
Burjuvazinin maddi çıkar kaygısı ulus devletin oluşmasını zorunlu kılmış, temel harcı ise milliyetçilik olmuştur. Bütün hikaye şu: Kapitalizm ve burjuvazi ortaya çıktı ve kendi çöplüklerini oluşturmak istedi. Çünkü mallarını satacaklardı. Bu yüzden uluslarına devlet verdiler, büyülediler.
Müthiş bir zenginliğimiz var. Rumlar olmasaydı zeytinyağlı yemekleri nereden bilecektik? Balıkçılığı onlardan öğrendik, hamur işlerini Araplardan öğrendik. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan zengin bir mutfağımız var. Farklılıklara kapı açarak zenginleşiriz. Ermenileri kovarak fakirleşiriz. 15’leri öldürerek fakirleşiriz, fakirleştik de. Bir bölgenin halkını yerinden ederek bölgeye başkalarını yerleştirme çabaları sırasında tarihte çok kan akmıştır. Kaybeden Anadolu oldu.”
Duruşmaya 7 Şubat’a kadar ara verildi.