Kobanê Davası: Mahkeme yönlendiriyor, sözde tanık konuşuyor

Kobanê Davası’nın duruşmasında mahkeme heyeti sözde tanıkları yönlendirmeye devam etti.

21’i tutsak 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 13’üncü duruşması 4’üncü gününde Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görüldü.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına, HDP Ankara il ve ilçe örgütleri, HDP’li milletvekilleri ile çok sayıda avukat katıldı. Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

“ML1Z0G7R1T” (Malazgirt) adlı yeni bir gizli tanık SEGBİS aracılığıyla dinlendi. Gizli tanığa tutsak ve tutuksuz yargılanan siyasetçilerin isimlerini okuyan mahkeme başkanı, “Bu isimler ve 6-8 Ekim olayları hakkında ne biliyorsunuz” diye sordu.

Bu sırada söz talebinde bulunan Avukat Kenan Maçoğlu, gizli tanığa sadece birleşen dosyalar yönünden vermiş olduğu ifadeler yönünden soru sorulmasını talep etti. Talep mahkeme başkanı tarafından reddedildi.

Ardından görevi gasp edilen Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün müdafisinin SEGBİS ile bağlanabilmesi için duruşmaya 10 dakika ara verildi. Aranın ardından avukat hazır olmadığı için gizli tanık ifadesinin dinlenmesine geçildi.

Kobanê protestoları sürecinde olayların içerisinde olmadığını ifade eden Malazgirt, konuyla ilgili bir bilgisi olmadığını söyledi. Ahmet Türk hakkında ifade vermek istediğini belirten Malazgirt, Türk’ün örgütle bağlantılı olduğuna dair kendisine “talimat” geldiğini ileri sürdü ancak somut hiçbir şey anlatmadı.

Avukat Özgür Erol, tanık beyanlarının mahkeme heyetince başkaca isimler üzerinden genişletilmek istendiğini vurgulayarak, gizli tanığa tutsak siyasetçiler üzerinden soru sorulmasına itiraz etti.

İfadesinin başında sadece Ahmet Türk hakkında konuşacağını vurgulayan gizli tanık Malazgirt, mahkeme başkanının ısrarlı sorularının ardından tutsak siyasetçilere dair de soyut beyanlarda bulunmaya başladı.

Mahkeme başkanının, belirli isimler üzerinden ısrarlı soruları, izleyiciler ve avukatlar tarafından da tepki çekti.

Mahkeme başkanı, avukatların sorularını ise engelledi.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bugüne kadar örgütten itirafçı olarak bile ayrılan kimsenin ‘Pekaka’ ifadesini kullandığını duymadım. ‘Pekeke’ diye telaffuz ederler. Örgütte bulunduğuna emin misin” diye sordu.

Gizli tanık soruların ardından SEGBİS bağlantısından ayrıldı.

MAHKEME HEYETİNE TEPKİ

Duruşma Avukat Özgür Erol’un beyanlarıyla devam etti. Mahkeme heyetine tepki gösteren Erol, "Tanığın beyanları bittikten ve ‘benim bu isimler hakkında bilgim yoktur’ sözlerinin ardından ısrarla tekrar sordunuz" dedi.

Gizli tanığın Ahmet Türk’e dair verdiği beyanlarının kulaktan dolma beyanlar olduğunu aktaran Erol, “Kendisine duyumlar gelmiş. Öyle söylüyor, Türk hakkındaki beyanlarının hiçbirine kendisi tanıklık etmemiş. Sadece duymuş. Duyum objektif ve somut verilerle desteklenmelidir ancak siz hiçbir somut veri sormadınız. ‘Bu duyumlar size nereden ve kimden geldi’ diye sormadınız” diye konuştu.

Avukat Çiğdem Kozan da tanığın dinlenildiği yerin öğrenilmek istenmesinin tanığın kimliğinin açığa çıkmasıyla bir ilgisinin olmadığını ifade etti.

Av. Cihan Aydın, tanıkların gizli tanık sıfatı almalarının nedenlerine dair endişelerinin olduğunu söyledi.

Avukat Ali Bozan SEGBİS ile bağlanarak, söz aldı ve gizli tanıkların dinleneceği günden önce kendilerine haber verilmesi gerektiğini ifade etti. Bozan, "Google’da yapılabilecek bir araştırma sonucu bile öğrenilebilecek bilgiler anlattı. Bu nedenle müvekkillerimin aleyhine değerlendirilmemelidir” diye aktardı.

Ardından mahkeme başkanı Bozan’ın mikrofonunu kapattı.

Daha sonra söz alan Avukat Kenan Maçoğlu, “Karşımızda mahkeme heyeti yok. Rütbeli terörle mücadele ekibi var" dedi.

'TEK UMUT HDP'DİR'

Tevgera Jinên Azad (TJA) Aktivisti Ayla Akat Ata, siyaseten haklarında çoktan bir karar verildiğini ifade ederken, “Mahkeme salonları siyasetin yapıldığı yer haline geldi. Ben burada siyaset yaptığım için yargılandığımın farkındayım. Dün ve bugün dinlenen tanıklar itibarıyla mahkeme heyetinin ortaya koyduğu tavır kabul edilemez. Dosyada gizlilik kararı verildiği günden sonra yağmur gibi gizli tanıklar aktı. Ondan öncesinde bir tane bile yok” diye konuştu.

Gizli tanığın kendisi hakkında “KJA’da toplantı yaptı” sözlerine tepki gösteren Ata, şunları söyledi: “Bir dernek başkanının kamuoyuna açık toplantılar yapmasının ne gibi bir mahsuru var" diye tepki gösterdi.

Ata, "Türkiye’de tek bir umut var, o da HDP’dir" dedi.

SEGBİS aracılığıyla bağlanan ve Kürtçe savunma yapan HDP eski Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, mahkeme heyetinin başından bu yana kendilerini suçlamak için bir arayışta olduğunu belirtti.

Kobanê Davası'nın duruşması 6 Haziran Pazartesi devam edecek.