Kobanê Davası protesto edildi-YENİLENDİ

AKP-MHP iktidarının talimatıyla başlayan Kobanê Davası birçok kentte protesto edildi.

Ankara’da bugün 13’üncü duruşması görülmeye devam eden Kobanê Davası'na ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP), birçok kentte açıklama yaptı.
 
MARDİN
 
Mardin, Artuklu Kızıltepe, Nusaybin, Midyat, Savur, Derik, Dargeçit, Mazıdağı ve Ömerli ilçelerinde yapılan eylemlere çok sayıda kişi katıldı. HDP İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, Kobanê Davası’nda HDP’lilerin yargılayan taraf olduğunu belirterek, mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.
 
Açıklamanın ardından nöbet eylemi başlatıldı.
 
MERSİN
 
HDP Mersin İl Örgütü'nün Özgür Çocuk Parkı’nda yaptığı eyleme çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada “Saldırılar ve tehditler bizleri yıldıramaz” pankartı açıldı. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, davanın bugüne kadarki sürecinde yaşanan hukuksuzlukları teşhir ettiklerini söyledi.
 
İddiaların tamamının AKP-MHP faşizminin mutfağından çıktığını ve hukukun yok sayıldığını kaydeden Sarıyıldız, “Siyasi hesaplarla hazırlanan, savcısı Bahçeli hakimi Erdoğan olan Kobanê Davası’nın hukuki herhangi bir tarafı kalmamış ve heyetin vereceği beraat dahil hiçbir karar adil olmayacaktır” dedi.

İZMİR
 
HDP İzmir İl Örgütü de eyleminde "Kobanê kumpas davası eşit, adil ve ortak yaşamın savunucularına açılmış bir davadır" pankartını açtı. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, il eşbaşkanları, siyasi parti ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, sık sık "Bijî berxwedana Kobanê", "Bijî berxwedana gela" sloganları atıldı.
 
HDP İl Eşbaşkanı Çınar Altan, DAİŞ çetelerine karşı Kürt halkının destansı direnişine tahammül edemeyen AKP-MHP iktidarının, yargı eliyle Kürtlerden intikam aldığını söyledi, "Bu davanın hem halklar hem de hukuk nezdinde hiçbir meşruiyeti yoktur" dedi.
 
Çepni, iktidarın Kobanê direnişini hazmedemediğini belirterek, "Kobanê DAİŞ çetelerine karşı verilen en görkemli direniştir. AKP bu direnişin yenilgisini kabullenemedi. DAİŞ'in başaramadığını AKP-MHP arkadaşlarımızı hapsederek, başarmak istiyor. Kobanê davası Kürtleri ve sosyalistleri cezalandırma davasıdır. Gezi ve Kobanê davası bizim için aynıdır. Halklar olarak bu iki davaya aynı ele alıp karşı çıkarsak birlikte kazanırız. Kobanê direnişi halkların kendi kaderini tayin etme hakkıdır. Kobanê düşmedi, AKP-MHP-DAİŞ düştü. Yargılanan arkadaşlarımızı da özgürleştireceğiz" diye belirtti.
 
EHP, TÖP,  Kaldıraç, HDK, ESP SYKP, Barış Anneleri temsilcileri de davaya ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Eylem "Direne direne kazanacağız" sloganıyla son buldu.
 
MUĞLA
 
HDP Datça İlçe Örgütü de Datça Meydanı’nda açıklama yaptı.

Eyleme Marmaris'ten gelenlerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Savaş Demir

15:26 (0 dakika önce)

 

Alıcı: ben

URFA
 
HDP Urfa il ve ilçe örgütleri de nöbet tuttu. HDP Urfa il binasında yapılan nöbete HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Urfa Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), TMOOB İKK, Urfa 78'ler Girişimi, KESK Urfa Şubeler Platformu temsilcileri, Suruç Katliamı’nda yakınlarını kaybeden Suruç Aileleri İnisiyatifi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.
 
HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan, "Tarihte mahkûm olanların kim olacağını biliyoruz" dedi.
 
İHD Urfa Şube Eşbaşkanı Mustafa Vefa, "HDP'nin siyaset yapma hakkını savunacağız” diye belirtti.

KESK Şubeler Platformu adına söz alan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Urfa Şube Eşbaşkanı Mamut Binici, “Kobanê Davası bir düşüncenin yargılanmasıdır. Tekçilik dayatılıyor. Yaşadığımız bütün sorunlar hukukun ayaklar altına alınmasının sonucudur” şeklinde konuştu. ÖHD Urfa Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Öyke, “İktidar kendine muhalif olanları istemiyor" dedi.
 
HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, "Faşist AKP-MHP iktidarına karşı birlikte mücadele ederek ayakta kalabiliriz. Kumpaslar ile HDP'yi durdurmak istiyorlar, mücadelemizi büyüyeceğiz. Kazanan biz olacağız” şeklide konuştu.
 
78’liler Girişimi üyesi Vahit Akgün, HDP ile omuz omuza olacaklarını belirtti. Suruç Aileleri İnisiyatifi üyeleri de Suruç Katliamı Davası’nın İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi açısından ayrılan ve 1 Haziran'da Hilvan Cezaevi Kampüsü’nde görülecek duruşmasına katılım çağrısı yaptı.

IĞDIR
 
HDP Iğdır İl Örgütü, il binası önünde açıklama yaptı. Eylemde “Mutlaka kazanacağız” pankartı açıldı. HDP Milletvekili Habip Eksik, "Partimize yönelik hukuksuz bir şekilde açılan bir kapatma davası var. Bu kapatma davasına zemin hazırlamak için, DAİŞ'in saldırılarına karşı demokratik tepkilerini ortaya koyan halkımızın tepkisi gerekçe gösterildi. 108 siyasetçi hukuksuz bir şekilde yargılanıyorlar” dedi.

HAKKARİ

HDP Yüksekova İlçe Örgütü önünde yapılan eyleme ilçe eşbaşkanları, Barış Anneleri Meclisi, Tevgera Jinen Azad (TJA), HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD)  ve çok sayıda kişi katıldı.
 
Kobanê Davası’nın Kürt halkını DAİŞ’e verdiği mücadeleye karşı AKP-MHP tarafından intikam davası olarak açıldığını söyleyen Dede, aradan 6 yıl 3 ay geçmesine rağmen davanın siyasi saiklerle açıldığını belirtti.
 
Dede’nin konuşmasının ardından bir saatlik oturma eylemi yapıldı.
 
ÖHD Hakkari Eşbaşkanı Harika Günay Karataş, davaya ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Oturma eylemi, "Jin, Jiyan, Azadî" sloganıyla sona erdi.