Kobanê Davası: Tarih Türk yargısını da yazacak!

Kobanê Davası’nda savunma yapan HDP eski MYK üyesi Bülent Parmaksız, adaletin nerede olduğunu sorarak, “Tarih Türk yargısını da yazacak” dedi.

Türk yargısının DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te yapılan eylemleri gerekçe göstererek başlattığı davanın 9’uncu duruşması ikinci gününde devam ediyor.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Cezaevi Kampüsünde görülen davada Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu 108 kişi yargılanıyor.

Duruşmaya HDP milletvekilleri, MYK üyeleri ve Ankara İl Örgütü temsilcileriyle birlikte çok sayıda avukat katıldı.

Sincan Cezaevi'nde rehin tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde olanlar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

HDP eski MYK üyesi Bülent Parmaksız duruşmada savunma yaptı. Parmaksız, 2014’te DAİŞ’in Kobanê’ye yaptığı saldırıları ve insanların “can havliyle” direnişini hatırlatarak, bu vahşete karşı yaptıkları çağrı nedeniyle yargılandıklarını söyledi. Parmaksız, “Tarih Türk yargısını da yazacak” vurgusunda bulundu.

Bu çağın artık sosyalizm çağı olduğunu ifade eden Parmaksız,  “Birilerinin birilerine hizmet ettiği kapitalist sistem yıkılmaya mahkumdur. Çağımızın yükselen gücü sosyalizmdir. 1917’den bu yana bizim moralimizi hiçbir şey bozamadı. İsterseniz 38 kere ağırlaştırılmış müebbetle yargılayın bizi, fark etmez. 38 canım olsa bu topraklarda yaşayan değerlere veririm” dedi.

Yaşanan adaletsizlikler ve eşitsizlikleri anlatan Parmaksız, komünal yaşam ve sınıf savaşlarından da bahsetti.

Daha sonra “Adalet nerede” diye soran Parmaksız, şunları ekledi: “Bizim sırtımızdan zenginleşiyorlar. Toplumun yüzde biri çok yiyor, yüzde 99’u ise az yiyor. Üretilen mal payı burjuvazinin olur. Bir yıl içinde üretilen tüm ürünlerden insanların aldığı pay yüzde 74. Bu mu adalet? Adalet en kıymetli duygu ve değerimizdir, ürettiklerimizi birlikte paylaşmaktır. Adalet, eşitlik varsa, vardır. Ben kitaplardan okuyarak sosyalist olmadım. Köyde çalıştım, işçilik yaptım. Ben sosyalist fikirlere sahip olduğumda sosyalizm nedir, bilmiyordum. Ben sosyalizmin ne olduğunu sonradan öğrendim.”

Duruşmaya saat 13.30'a kadar ara verildi.