Kürkçü: 68 cini şişeden çıktı

68 Kuşağı önderlerinden HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, üniversiteleri bölme tasarısıyla AKP’nin 68 ruhunu uykusundan uyandırdığını söyledi.

68 Kuşağı’nın sembol isimleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın idam edilişinin 46’ıncı yıldönümünde ANF’ye konuşan HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, özellikle üniversiteleri bölme tasarısıyla AKP’nin 68 cinini şişeden çıkarttığını vurguladı. 24 Haziran seçimlerinin önemini “Ya saltanat yerleşecek ya demokrasi yeşerecek” diye özetleyen Kürkçü, seçimin sonuçlarını HDP’nin tayin edeceğini kaydetti.

HER BÖLMEYE BİR DENİZ GEZMİŞ GELİR

Kürkçü, özellikle üniversiteleri bölme tasarısıyla AKP hükümetinin bir kere daha 68 cinini şişesinden çıkarttığını ve dersini çalışan öğrencileri birer isyancıya dönüştürdüğünü vurguladı. 1968’in eleştirici dersinden AKP’yi yararlandıran öğrenci ve öğretim üyelerinin 50 yıl sonra bir kere daha 68 ruhunu uykusundan uyandıracağını kaydeden Kürkçü, “Üniversiteleri bölebilirler ama Deniz Gezmiş’in sırasını ikiye böldüklerinde iki Deniz Gezmiş daha gelir” dedi.

‘DEMİRTAŞ’IN ADAYLIĞI HALKLAR İÇİN BİR ŞANS’

Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanı adayı olmasının Türkiye halkları ve demokrasi için büyük bir şans olduğunu vurgulayan Kürkçü, Demirtaş’ın tüm halk kesimleri tarafından sevildiğini söyledi. Kürkçü, adaylık sürecini tutsak olarak geçiren Demirtaş’ın çözüm sürecindeki tarihi Newroz’da yaptığı konuşmadan yargılanmasının AKP’nin savaşı yasa haline getirdiğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Türkiye’nin şu an savaş yasalarıyla yönetildiğine işaret eden Kürkçü, “Bu durum barış ve demokrasi için mücadele etmemiz için yeni bir sebep. Biz HDP olarak çizgimizi sürdürüyoruz ve birinci turda da ikinci turda da Demirtaş kazanacak” dedi.

‘YA SALTANAT YA DEMOKRASİ’

24 Haziran baskın seçiminin “Tayyip Erdoğan gidecek mi gitmeyecek mi” üzerine olacağını belirten Kürkçü, bu seçimle ya saltanatın yerleşeceğini ya da demokrasinin yeşereceğini vurguladı. Halkın AKP’nin dayattığı sisteme karşı öfkeli olduğunu ve bu öfkesini sandığa yansıtacağını kaydeden Kürkçü, “Ne Efrîn savaşı ne de başka bir şey bu öfkeyi dindirebilir” diye konuştu. Bu seçimlerin adil ve güvenli olacağına ilişkin kaygılar olduğuna işaret eden Kürkçü, daha evvelsi gün HDP İstanbul il ve ilçe yöneticilerinin cezaevine konulduğunu hatırlatarak, “Bizim için son derece zorlu bir seçim kampanyası ama mutlaka başaracağımızı düşünüyorum. Çünkü kabaran öfke, alınan her yöneticinin yerine iki yöneticiyi getiriyor bize” dedi.

‘SIFIR İTTİFAK ÇÖKERTME PLANI ÇERÇEVESİNDE HAREKET EDİYOR’

Sıfır baraj ittifakında HDP’nin dışlanmasını da değerlendiren Kürkçü, ortaya çıkan sıfır baraj ittifakının aslında ülkede HDP dışında muhalefetin “çökertme planı”nı çerçevesinde hareket ettiğinin göstergesi olduğunu belirtti. Her iki ittifakın karşısında HDP’nin demokratik ve sol muhalefet olarak bir yıldız gibi parladığını ifade eden Kürkçü, bu ittifak ile HDP’nin öneminin daha da net bir şekilde ortaya çıktığını; seçimin sonuçlarını HDP’nin tayin edeceğini vurguladı.