Kürdistani İttifak’tan Abdullah Öcalan çağrısı

Kürdistani İttifak Çalışması, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

 9 parti ve örgütün yer aldığı Kürdistani İttifak Çalışması, milyonlarca kişinin katıldığı Newroz kutlamalarında onay aldıklarını bildirdi. İttifak, 10 Mart’ta Newroz startını verdikleri bir deklarasyon yayınlamıştı. Bu deklarasyonda özellikle üç madde sıralanmıştı.

İttifakta yer alan organizasyonlar şöyle: Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), KDP-Bakur, Partiya Azadî, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Devrimci Demokratik Kürt Derneği’nin (DDKD).

İttifak Çalışması’nın deklarasyonunda, Türk devletinin hem Güney Kürdistan hem de Rojava’ya yönelik işgal saldırılarına dikkat çekilerek,  “Neo-Osmanlıcılık hayalleriyle Kürtlere karşı topyekûn savaş konseptini sürdüren AKP-MHP iktidarı, Rojava’yı ve Güney Kürdistan’ı işgal ve ilhak politikalarını yürütmektedir. Dünyanın gözü önünde kimyasal silah kullanarak insanlığa karşı suç işlemektedir. Halkımızın büyük bedellerle elde ettiği kazanımlarını yok etmek için Güney’den Şengal’e, Maxmur’dan Rojava’ya kadar bir bütün olarak Kürdistan coğrafyasına yönelik hava saldırılarını aralıksız sürdürmektedir” ifadeleri yer aldı.

Sömürgeci ve şovenist saldırılar karşısında Kürt ulusal birliğinin yaratılması çağrısında bulunan İttifak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Deklarasyonda şunlar belirtildi:  “Barış ve çözüm çabalarına rağmen Sayın Öcalan, 24 yıldır İmralı Cezaevinde hukuk dışı bir tecrit ve işkence sisteminde tutulmaktadır. Bu insanlık suçudur. Tecrit politikalarıyla ölüm evlerine dönüşen zindanlarda başta hasta tutsaklar olmak üzere tüm siyasi rehineler ölüme terk edilmiştir. İnfazı biten siyasi tutsakların tahliyeleri keyfi bir şekilde engellenirken hasta tutsaklar için zindanda kalabilir raporu veren Adli Tıp Kurumu’nun kararları siyasi olup hukuk dışıdır. Bizler başta Sayın Öcalan olmak üzere tüm hasta ve siyasi tutsakların bir an önce özgürlüklerine kavuşması için hükümeti adım atmaya çağırıyoruz.”

Aynı deklarasyonda Kürtçe anadil talebine de yer verilerek, “Anadilde eğitim Kürtlerin en büyük talebi olup hiçbir koşulda vazgeçmeyeceği kırmızı çizgisidir! Bizler Kürt dilinin ilkokuldan üniversiteye kadar eğitim dili olmasını savunuyor ve bunun için mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha deklare ediyoruz” denildi.

Kürdistani İttifak Çalışması adına halka seslenen DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Amed’de bir milyonu aşkın kişinin onayına sundukları ve onaylandığını belirttiği üç maddeyi şöyle sıraladı:

"* Eğitimin tüm kademelerinde Kürt dilinin eğitim-öğretim dili olması için mücadele edeceğiz.

* Kürdistan'ın özgürlüğü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için ortak mücadele yürüteceğiz.

* PKK Lideri Abdullah Öcalan ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğü için mücadele edeceğiz."