Kürtler siyasi soykırıma karşı alanlara çıktı

DBP’ye yönelik siyasi soykırım operasyonu birçok kentte protesto edildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) yönelik yürütülen operasyonlara tepki göstermek amacıyla Wan’da yürüyüş yapıldı. DBP Wan İl Örgütü binası önüne giden çok sayıda kişi baskını protesto etti.

MYK üyesi Ökkeş Kava, DBP’nin 30 yıllık bir geleneğin parçası olduğunu ve baskılarla geri adım atmayacağını ifade etti. Kava, “DBP, 17 bin faili meçhule rağmen bitiremediğiniz partidir. Tehditlere baskınlara gözaltılara karşı geri adım atmadı atmayacak. Korkuyorlar çünkü güçlü olduğumuzu ve haklı olduğumuzu biliyorlar. Korksunlar çünkü onlar çok iyi biliyor ki çok kısa bir süre sonra tabela partisine dönecekler. Bugün buradayız yüzlerce arkadaş olarak çalışmalarımıza devam ederek mücadelemizi daha çok büyüteceğiz” diye konuştu.
Kava’nın ardından konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Wan Milletvekili Tayip Temel, “Onlarca partimiz darbe mekanizmalarıyla kapatıldı. Buna rağmen milyonlara ulaştık. Bu operasyonlara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz” dedi.


Konuşmaların ardından toplanan grup, DBP il binasından HDP il binasına doğru sloganlarla yürüdü. Polisin tüm engellemelerine rağmen yürüyüşünü sürdüren kitle, sık sık, “Bijî Berxwadana DBP”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.

 
RIHA

 
DBP Riha il eşbaşkanları Hidayet Enmek ve Rabia Arslan'ın sabah saatlerinde gözaltına alınmasının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Riha İl Örgütü binasına yapılan baskın ve arama sona erdi. Aramada, İl binasının kapısı kırılırken, bina içindeki kitap, bayrak ve birçok eşyaya polisler el koydu.
Aramanın ardından aralarında HDP Riha Milletvekili Ömer Öcalan, kurum ve kuruluş temsilcilerinin de olduğu çok sayıda kişi Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'ndeki parti binasının önünde açıklama yaptı. HDP Riha İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, "Bu operasyonun mimarları başta Süleyman Soylu iyi bilsin ki ona boyun eğmeyeceğiz. HDP'nin tek bir ferdi dahi Süleyman Soylu'ya boyun eğmeyecek" dedi. HDP Riha İl Eşbaşkanı Aliye Kızıldamar ise, il binalarının habersiz bir şekilde kapıları kırılarak arama yapıldığını söyledi.
HDP Riha Milletvekili Ömer Öcalan ise dün Semra Güzel'in vekilliğinin düşürüldüğünü, bugün ise siyasi soykırım operasyonlarıyla birçok kentte DBP'lilere yönelindiğini söyledi. Zulüm ve baskıya rağmen mücadeleyi yürüteceklerini belirten Ömer Öcalan, "Biz halkımızla direneceğiz" dedi. Bu yapılan saldırının ilk olmadığını ve son da olmayacağını ifade eden Öcalan, "Halkımız gücüyle, umuduyla halen ayakta ve mücadelesini sürdürüyor. 40-50 yıldır bu topraklarda büyük zorbalıklar gördük, binlerce köy yakıldı, boşaltıldı. Binlerce insan faili meçhulde katledildi. Milyonlarca insan göçe zorlandı, onlarca siyasetçimiz katledildi, on binlerce siyasetçimiz tutuklandı, cezaevine konuldu. Buna rağmen HDP ve Kürt halkı ayakta. Bu zulüm, bu hakaretler bizi daha da güçlendirecektir" diye konuştu.

 
Saldırılara rağmen halkın korkmadığını söyleyen Ömer Öcalan, “Başımız dik, mücadelemizle gururluyuz. Yolumuz özgürlük yoludur, bu gemiyi halkımızla limana yanaştıracağız. Bu zulmü kınıyoruz. Bu mücadelemiz sürecektir. Bu zulmü yapan AKP-MHP'den hesabını soracağız. Kaç arkadaşımız gözaltına alınırsa alınsın yerlerini onlarcası ile dolduracağız" ifadelerini kullandı.

 
ŞIRNEX

 
Şirnex’te sabah saatlerinde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl binasının polisler tarafından basıldı. Operasyon haberinin duyulmasının ardından halk parti binasına akın ederek gözaltıları protesto etti.