Maraş'ta katledilenler anıldı

Maraş Katliamı’nda yaşamını yitirenler için kentte anma etkinliği düzenlendi.

Maraş Katliamı’nın 41’inci yıl dönümü dolayısıyla kitlesel anma etkinliği düzenlendi. Maraş’ın Yörük Selim Mahallesi’ndeki hastane meydanında toplanan yüzlerce kişi, katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının olduğu pankartı açarak Erenler Cemevi’ne doğru yürüdü.
Yürüyüş sırasında sık sık “Maraş’ı unutma, unutturma”, “Maraş’ın hesabı sorulacak” sloganları atıldı. Anma programına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı İsmet Kurt, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil, CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç ile HDP milletvekilleri Zeynel Özen, Kemal Peköz ve Semra Güzel’in yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.  
Anmanın açılış günbengini Alevi Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu Başkanı Hasan Kılavuz okudu.

'EŞİT YURTTAŞLIĞI SAĞLAMALIYIZ'

Tertip Komitesi adına konuşan Erenler Kültür Derneği Başkanı Müslüm İbili, "Maraş’ta gerçekleştirilen katliam bir insanlık suçudur. Bu suça ortak olmak istemeyen tüm canlar, bu katliamı lanetlemeli ve kınamalıdır. Bu ülkede daha mutlu olmanın yolu olan eşit yurttaşlık temelini yaratmak zorundayız" dedi.
Türkiye’de faaliyet gösteren Alevi kurumları adına ise Hüseyin Güzelgül konuştu. Güzelgül, "12 Eylül faşizminin gerekçelerini yaratmak için derin devlet, 1978 yılında katliamlara yöneldi. Bunun için de Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde hunharca sivil katliam eliyle saldırılara girişti" dedi.

‘YENİ YARALAR AÇILIYOR'

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ise "Koçgiri’den beri yaralar kanamaya devam ediyor. Ağrı’dan, Zilan’dan beri devam ediyor. Sivas, Gazi ve Roboski’de hala kanıyor. Şu anda siyaseten yapılan gasplarla halkta yeni yaralar açılıyor. Yaraların kanamamasını istiyoruz. Bunun için de katliamlarla yüzleşilmelidir” diye konuştu.
CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç da "Talepler var; devletin ve hükümetin bu talepleri bir an önce yerine getirmesi gerekiyor" diye belirtti.
Konuşmaların ardından yaşamını yitirenlerin anısına mumlar yakılıp karanfiller bırakılırken, anma programı semahla son buldu.