MEBYA-DER’den gerilla cenazelerine saldırılara tepki

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), gerilla cenazelerine yönelik saldırılar ve engellere tepki gösterdi.

MEBYA-DER, Van’daki dernek binası önünde bir açıklamada bulundu. Açıklamaya dernek yöneticilerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Tutuklu Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) ve Barış Anneleri Meclisi yöneticileri katıldı.

MEBYA-DER Eşbaşkanı Hanım Kaya, “Bizler yakınlarını en acı, en vahşi şekillerde kaybeden aileler olarak, ölümün en soğuk yüzüyle onlarca yüzlerce kez karşılaştık” dedi.

İktidarın kendi sürekliliği için savaş, ırkçılık, kin ve nefret duygularını ektiği tepkisinde bulunan Kaya, özellikle cenaze ve mezarlıklara yapılan saldırılara dikkat çekti.

Kaya, şöyle konuştu: “Düşman düşmana bunu yapmaz dediğimiz pek çok şeye çok kısa zaman diliminde şahitlik ettik. Annelerin cenazesi mezarından çıkarıldı, günlerce sokakta kaldı, cenazeler sokaklarda sürüklendi. Gizli saklı kaçırılan cenazeler kaldırım kenarlarına gömüldü ve annelere evlatların cenazeleri kutularda kargoyla teslim edildi. Bu yapılanlar yetmiyormuş gibi, cenazelerin tespiti ve teslimi süreçlerinde ailelere psikolojik ve duygusal işkenceye varan uygulamalara da şahitlik etmekte ve karşılaşmaktayız. Ailelerin cenazeyi teşhis etmesine rağmen uzun süreli DNA sonuçlarını bekleterek yas sürecini uzatan, cenaze defin işlemleri sırasında ailenin mezarlığa alınmaması, dini vecibelerin gerekliklerini yerine getirememe ve yasını bile kendi istediği gibi kurmasına izin vermeyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Gerek kurum olarak gerek yurttaş olarak cenazelere katılım en doğal ve insani hakkımız iken, bu hakkımız ahlak ve vicdan yoksunu tutumlarla gasp edilmektedir.”