Mezatta Kürtçeye yoğun ilgi

Kitap Mezatları düzenleyen Lezgin Kitepçiyan, katılımcıların Kürtçe kitaplara yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

İstanbul’da çok popüler bir etkinlik olan Kitap Mezatları şimdi de Kürtçe kitaplar için yapılıyor.

Bir liraya kitap olur mu demeyin. Kitap Mezatı, kitap kurtlarına en benzersiz kitapları en uygun fiyata alma imkanı sunuyor. ANF'ye konuşan Lezgin Kitebçiyan, bir kitapçı açmak için bütçesinin bulunmadığını ve bu yüzden de öğrencilik yıllarında öğrendiği mezatçılığı yapmaya karar verdiğini söyledi.

Evinde 7 binden fazla kitap bulunan Kitepçiyan, mezatçılığı Fatih'te uzun yıllardır kitap mezatı yapan Dylemi Sahaf'tan, 'Hüseyin Abi'den öğrendiğini aktardı. İlk olarak 2013'te Üsküdar'da bir kafede mezat yapmaya başladığını, daha sonra Üsküdar, Kadıköy ve Taksim'de devam ettiğini kaydeden Kitepçiyan, "Henüz çaylak bir sahaf olarak mezatlardan aldığım keyfi bir sahafı ziyaret ettiğimden daha çok alıyorum. Bunun birçok sebebi var ve şüphesiz ki her tecrübe gibi biriciktir” diye konuştu.

İnsanların eski kitapları, kokusu, dokusu, manevi değeri ve pahalı olmamasından dolayı tercih ettiklerini belirten Kitepçiyan, daha önce okunmuş kitapların kendisine ayrı bir hikaye biçtiğini söyledi. Kitepçiyan, mezat düzenlemenin kendisine manevi haz verdiğini dile getirdi.

TÜRKÇEYE NAZARAN KÜRTÇE

“Fiyatlar 1 TL’den başlıyor” diyen Kitepçiyan, mezatlarda karşılaştığı ilgiden oldukça memnun olduğunu söyledi. Lezgin Kitepçiyan, şunları ifade etti: “Kürtçe kitaplara karşı ilgi oldukça fazla. Eski Kürtçe kitaplar bulmak elbette çok zor ama ben yine de tercihimi Kürtçe kitaplardan yana kullanıyorum. Türkçe kitaplara nazaran katılan insanlar Kürtçe kitapları almayı tercih ediyor. İlginçtir ki siyaseten zora düştüğümüz, kendimizi yeterince güvende hissetmediğimiz zamanlarda katılımcı sayısı, kitap alıcı sayısı düşüyor. Oysa başka ülkelerde bu oran dar zamanlarda daha da artıyor. Çünkü bir çıkış yolu arıyor ve bunun okumayla mümkün olacağı görüşündeler.”