Müebbet hapisle yetinmiyorlar

Müebbet hapis cezası almış siyasi tutsaklara, sadece gizli tanık beyanlarına dayanılarak yeniden davalara açılmasını eleştiren Av. Ekin Yeter, “Tutsaklar üzerinde baskı kurma politikasıdır” dedi.

AKP-MHP hükümeti cezaevlerinde yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Müebbet hapis cezasına çarptırılan siyasi tutsaklar yeniden yargılanıyor.

Beşikdüzü Cezaevinde kalan Mahsum Bilen, Vezir Kaya, Nevzat Çapkın ve Sedat Akgül hakkında “Cezaevinde örgüt yapılanması içinde yönetici olmak ve örgütsel eğitim vermek” suçlaması ile açılan davalar sürüyor.

Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde 1993’te müebbet hapis cezasına çarptırılan ve 2019’da haklarında aynı suçlama ile dava açılan siyasi tutsaklar Mahsum Bilen ve Vezir Kaya’nın duruşması, Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Savcı, mütalaasında siyasi tutsakların 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını talep etse de mahkeme yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Mahsum Bilmez ve Vezir Kaya’ın avukatı Ekin Yeter, bir gizli tanığın beyanına dayanarak dava açılmasının hukuki olmadığını söyledi. “Örgüt üyeliği”nden müebbet hapis cezasına çarptırılan siyasi tutsakların aynı suçlamayla yeniden yargılanmasının izahı zor durum olduğunu kaydeden Av. Yeter, şunları ifade etti: “Müvekkillerim zaten üyelik suçundan 28 yıldır cezaevindeler. Gizli tanık, ‘örgütün cezaevi yapılanması’ diye ifade vermiş. Sadece bu ifadeye dayanarak haklarında üyelikten ikinci defa dava açıldı. Beraat ettiler ama delil yetersizliğinden. Sadece gizli tanık beyanlarıyla zaten müebbet almış kişilerin yeniden cezalandırılması amaçlanıyor. Bu insanlar aylardır mağdur edildi ve mevcut infazlarını da olumsuz etkileyebilir. Somut bir delil yok. Siyasi tutsakların üzerinde baskı amaçlı bir politika devreye konulmuş durumda.”