Nor Zartonk: Sevag Balıkçı’nın katillerini affetmeyeceğiz

Nor Zartonk, ırkçı asker Kıvanç Ağaoğlu tarafından katledilen Sevag Balıkçı’nın katiline verilen 16 yıl 8 aylık hapis cezasına tepki göstererek, “Cinayetin üzerini örtbas etmeye çalışanları unutmayacağız, affetmeyeceğiz” dedi.

Ermeni Soykırımı’nın 96’inci yıldönümü olan 24 Nisan 2011 yılında Batman'ın Kozluk ilçesinde zorunlu askerlik yaptığı sırada er asker Kıvanç Ağaoğlu tarafından Sevag Balıkçı katledilmişti. Uzun süredir devam eden yargılamanın sonunda geçen hafta Yargıtay tarafından katil zanlısı Kıvanç Ağaoğlu’na 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Davaya ilişkin açıklama yapan Türkiye Ermenileri tarafından kurulmuş sivil toplum örgütü olan Nor Zartonk, mahkeme ve Yargıtay’ın katil Ağaoğlu’nun olası kastla hareket ettiği gerekçesiyle 16 yıl 8 ay hapis cezası verilmesinin yeterli olmadığına dikkat çekildi. 

Yapılan açıklamanın devamında şunlara dikkat çekildi: 

“Sevag Balıkçı, Ermeni Soykırımı’nın 96. yıldönümünde, 24 Nisan 2011 tarihinde Batman’ın Kozluk ilçesinde zorunlu askerliğini yaptığı sırada katil Kıvanç Ağaoğlu tarafından öldürüldü. Birileri Ermenilere, yüz yıllık soykırım hafızasını, Hrant Dink’in katlinden dört yıl sonra yeniden hatırlatıyordu. 10 yıl süren yargılamanın sonunda, Yargıtay’ın 13 Temmuz 2021 tarihinde oy çokluğuyla açıkladığı onama kararıyla katil Kıvanç Ağaoğlu’nun 16 yıl 8 aylık hapis cezası kesinleşti. Sevag Balıkçı, kasten öldürülmüş olmasına rağmen Yargıtay, katilin olası kastla hareket ettiği gerekçesiyle cezasında yapılan indirimi de onamış oldu. Ne olursa olsun hiçbir ceza, hiçbir karar Sevag Balıkçı’yı geri getirmeyecek. Katili, cinayetin üzerini örtbas etmeye çalışanları unutmayacağız, affetmeyeceğiz.

Sevag Balıkçı’nın vurulmasının ardından komutanların bir buçuk saat arayla, birbiriyle çelişen iki tutanak düzenlediği ortaya çıktı. İlk tutanakta, katil Ağaoğlu’nun silahını Sevag’a doğrulttuğu, katilin savunmasına uygun şekilde düzenlenen ikinci tutanaktaysa Sevag’ın ‘kazara öldüğü’ yazıldı. Komutanlar, cinayetin ardından olay yeri incelemesi yapılmadan silahı ve boş kovanları karakola götürüp olayı örtbas etmeye çalıştı. Tanıklardan Halil Ekşi, ilk ifadesinde katil Kıvanç Ağaoğlu’nun Sevag Balıkçı’yı kasten öldürdüğünü söylerken, daha sonra ifadesini değiştirerek olayın kazara olduğunu, katil ile Sevag’ın şakalaştıklarını söyledi. Tanık Halil Ekşi, yalan tanıklıktan yargılanarak cezalandırıldı. Yargılama sırasında tanık Halil Ekşi ve ailesi, karakol komutanı Sadrettin Ersöz’ün tanıklardan ‘silahların doldur boşalt yapıldığını’ söylemesini istediğini ve katil Kıvanç Ağaoğlu ve akrabası Bülent Kaya’nın, katil lehine ifade vermesi için ailesi ve kendisi üzerinde baskı kurduğunu, tehdit edildiğini bu nedenle ifadesini değiştirdiğini açıkladı.

On yıl önce de bugün olduğu gibi farklı etnik kimliklere yönelik kin ve düşmanlık devlet tarafından canlı tutuluyordu. Şüpheli asker ölümleri, kışla cinayeti haberleri ardı ardına geliyordu. Çoğunluğunu Kürt, Alevi ve Ermeniler’in, savaş karşıtlarının ve vicdani retçilerin oluşturduğu askerlerin intihar ederek öldüğü, şakayla, kazara vurularak öldürüldüğü söyleniyordu. 2012 yılında Genelkurmay Başkanlığı tarafından sayının azaldığından bahisle son on yılda 934 kişinin intihar ettiği açıklanmıştı. Etnik kimlikleri, inançları ve siyasi görüşleri nedeniyle işkence gören, öldürülen askerlerin cinayetleri, askeri mahkemelerin de katıldığı bir tiyatroyla örtbas ediliyor, cinayetler cezasızlıkla sonuçlanıyordu.

Başta 28 Kasım 2015 tarihinde barış talebiyle yaptığı basın açıklaması sırasında öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi olmak üzere bu mücadelede Balıkçı ailesini yalnız bırakmayan, burada isimlerini saymakla bitiremeyeceğimiz sayısız dostumuza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Eşitlik ve adalet için, nefrete karşı yaşamak için, nefret suçlarına karşı yasal bir düzenleme yapılması için mücadele etmeye devam edeceğiz.”